Güncel Haberler

Japonya’da iktidar partisinde ‘bağış’ skandalı: Bir milletvekili gözaltına alındı

Japonya’da yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, Başbakan Fumio Kishida’ya verilen halk desteği yaklaşık yüzde 20 düşerek son yıllarda bir başbakan için en düşük seviyeye geriledi.

REKLAM

Japonya’da iktidardaki Liberal Demokrat Parti’den (LDP) bir milletvekili, bağış skandalıyla ilgili soruşturma kapsamında tutuklandı.

Bakanları, bakan yardımcılarını ve milletvekillerini kapsayan soruşturmanın bu ilk tutuklama kararı, Başbakan Fumio Kishida liderliğindeki hükümete ağır bir darbe indirdi.

LDP’nin birçok üyesi, bağış toplamadan elde edilen gelirleri yetkili makamlara açıkça beyan etmemekle suçlanıyor.

Başbakan Kishida yaptığı açıklamada, Alt Meclis Milletvekili ve eski Eğitim Bakan Yardımcısı Yoshitaka Ikeda’nın Tokyo Savcılığı tarafından tutuklandığını söyledi.

Kishida ayrıca Ikeda’nın LDP’den ihraç edileceğini de kaydetti.

“Çok üzücü. Bunu çok ciddiye alıyorum.” Kishida şunları söyledi: “Parti olarak güçlü bir aciliyet duygusuyla siyasete olan güveni yeniden tesis etmek için çalışmalıyız.” Partisini özeleştiri yaptı.

Kamu yayıncısı NHK, Ikeda’nın yaklaşık 48 milyon yen (330.000 $) tutarında rüşvet (veya rüşvet) aldığını bildirdi.

Japon savcılar, daha önce bilet satışları yoluyla toplanan siyasi bağışlardan kaynaklanan 500 milyon yen (3,4 milyon dolar) kaybıyla ilgili ceza soruşturması başlattı.

Kayıp paranın esas olarak bakanlar, bakan yardımcıları ve 2022’de suikasta uğrayan eski Başbakan Shinzo Abe’ye yakın milletvekilleriyle ilgili olduğu belirtiliyor.

Geçtiğimiz ay yaşanan skandalın ardından başlatılan soruşturma sonrasında Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, Kabine Baş Sekreter Yardımcısı Koichi Hagiuda ve bazı bakan yardımcılarının da aralarında bulunduğu dört bakan istifa etti.

Çeşitli fraksiyonlardan oluşan LDP’nin en büyük grubu Shinzo Abe’ye yakın olan gruptu. Savcılık, son beş yılda toplanan paraların devlete bildirilmediğini iddia ediyor.

Öte yandan LDP içindeki daha küçük bir grup olan Nikai’nin de 100 milyon yen tutarında bir açıklama yapmadığına inanılıyor.

Ulusal medya, savcıların daha önce Fumio Kishida liderliğindeki grup da dahil olmak üzere LDP’nin diğer gruplarının skandala karışıp karışmadığını incelediğini duyurdu.

Bu arada, bir kamuoyu yoklamasına göre Kishida’ya verilen halk desteği yüzde 20 civarına düştü; bu, bir başbakan için on yıl içindeki en düşük seviye.

Soruşturma, tatil etkinlikleri için bilet satışlarından elde edilen paraya odaklanıyor. Bu paranın bir kısmı parti tarafından doğrudan milletvekillerine teslim edilecek ve kayıt altına alınmayacak, ancak “Siyasi Fonların Denetlenmesi Hakkında Kanun” uyarınca yetkili birimlere iletilmesi gerekiyordu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber