Güncel Haberler

Uzun süre ayakta durmak topuk dikenini tetikliyor










Topuğunuzun altında rahatsız edici bir ağrı mı var? Yürümek senin için işkence mi? Sabah uyandığınızda topuklarınızı yere vuramıyor musunuz? Muhtemelen topuk dikeniniz olduğu söylense de bu ağrı palmar fistül adı verilen bir durumdan kaynaklanmaktadır. Topuk dikeni oluşumunun nedeni, ayak tabanında yer alan ve kemikleri kaplayan kalın zarın (plantarfazi) normalden fazla gerilmesidir. Genellikle kaslarda ve bağ dokusunda uzun süreli gerilimin sonucudur. Sert yüzeylerde yürümek, koşmak veya atlamaktan kaynaklanan tekrarlayan stres ve aşırı kilo, topuk dikeninin yaygın bir nedenidir. Topuk dikeni, ayak tabanında yer alan plantar fasya adı verilen zarın kronik olarak hasar görmesi sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Bu bir kemik hastalığı değildir. Ayağın uzun kemeri olarak adlandırılan ayağın iç kısmındaki çöküntü sayesinde ayağa gelen yükler eşit şekilde dağıtılarak yumuşak doku ve kemiklere aşırı yük binmesi engellenir. Aşırı ayakta durma, kemerin sarkması, uzun yürüyüşler, kötü ve yanlış ayakkabı kullanımı nedeniyle bu kemeri destekleyen plantar fasya adı verilen eşsiz zar aşırı derecede gergin hale gelir. Bu yaralanma (kronik yaralanma) sonucunda plantar fasyada kalınlaşma ve özellikle topuğa bağlandığı yerde yumuşak doku ödemi meydana gelir. Ayak tabanında oluşan bu romatizmal duruma plantarfasiit denir. Hastalık ilerledikçe bu zar kalınlaşmaya başlar ve topuk kemiğine bağlandığı yerde kronik lezyonlar oluşmaya başlar.

Vücudun bu kısmında yeni kemik oluşturarak stresi en aza indirmeye çalışın. Ortaya çıkan kemik yapısının sivri bir şekil oluşturmasına topuk dikeni denir.

Topuk dikeninin belirtileri nelerdir?

En önemli semptom ayak ağrısıdır. Bu ağrı özellikle sabahları belirginleşir. Kişi sabah yataktan kalktığında ağrı nedeniyle bir süre topukları üzerinde yürümekte zorlanır. Hastalık ilerledikçe sabahları görülen ağrılar gün içerisinde de kendini göstermeye başlar. Yüksek topuklu ve sert tabanlı ayakkabıların giyilmesi zorlaşır. Daha ciddi hastalarda bu ağrılar istirahat halinde bile devam edebilir.

Topuk dikeni nasıl teşhis edilir?

Topuk dikeni ileri evrede ise muayene ile tanı konulabilir. Ayrıca bazal membrandaki ödem ve kalınlaşmalar MR ve bazen de ultrason ile tespit edilip görüntülenebilir. Basit bir röntgen filmiyle de teşhis konulabilir. Ancak ayak ağrısı ve topuk dikeninin omurganın iltihaplı romatizmasının ilk belirtileri olabileceğini belirtmekte fayda var. Fibromiyalji sendromlu hastalarda da görülebilmektedir. Özellikle topuk arkasında ağrı varsa ve tedaviye dirençliyse bu hastalığın ciddiye alınması ve araştırılması gerekir. Topuk dikeni tedavisinde hangi tedaviler kullanılıyor? Topuk dikeni tedavisinin amacı ayaktaki baskıyı azaltmak, ağrıyı ve iltihabı kontrol altına almak, doku iyileşmesini hızlandırmak ve yumuşak doku esnekliğini arttırmaktır. Dinlenmek. Bol miktarda dinlenme, ayağa uygulanan baskıyı azaltarak etkilenen bölgedeki ilgili inflamasyonu, ağrıyı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir. Buz uygulaması. Buz uygulamak iltihabı baskılayarak ağrıyı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilir. Döngü tabanlık, topuk üzerindeki baskıyı azaltmak için ayakkabının içine yerleştirilerek kullanılır. Gece ateşi, esneme egzersizleri, fizik tedavi, şok emici spor ayakkabılar ayağın yumuşak dokuları üzerindeki baskının hafifletilmesine ve ağrının azaltılmasına yardımcı olabilir. Anti-inflamatuar ilaçlar, inflamatuar süreci baskılayarak şişliğin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Ekstrakorporeal şok dalgası tedavisi (ESWT). Yüksek enerjili ses dalgaları etkilenen bölgeye yönlendirilerek plantar fasyadaki hasarın iyileşmesine yardımcı olabilir. Radyo frekansı uygulanabilir. Proloterapi. Dekstroz, iyileşme sürecine yardımcı olmak için hasarlı yumuşak dokuya enjekte edilir. Topuk bölgesine PRP enjekte edilerek doku iyileşmesi hızlandırılır. Akupunktur ve lazer ışınları vücudun iyileşme ve onarım mekanizmalarını harekete geçirir. Nadir durumlarda topuk dikenini çıkarmak için ameliyat gerekebilir. Çoğu durumda diğer tedaviler yeterli olur ve ameliyata gerek kalmaz.


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom