Güncel Haberler

Peru’da silah kaçakçılığı operasyonu: Türkiye’nin adı geçiyor

Peru’da 4 ilde eş zamanlı yürütülen ve 700’e yakın polisin katıldığı operasyonda, ABD ve Türkiye’den ithal edilen silahları Peru ve Ekvador’daki yasa dışı örgütlere satan bir çete yakalandı.

VOA Türkçe muhabiri Mustafa Özdemir’in haberine göre çete, silah ruhsatı alabilecek düşük gelirli kişileri tespit ederek onlara finansman ve avlanma ruhsatı verdi. Alıcının, satın aldığı silahın bir süre sonra kaybolduğunu veya çalındığını bildirmesinin ardından çetenin, ateşli silahları Peru ve Ekvador’da organize suçlarda kullandığı ve fahiş fiyatlarla örgütlere sattığı bildirildi.

EKVADOR’DA CUMHURBAŞKANI ADAYI DA ŞİRKET SİLAHINDA ÖLDÜRÜLDÜ

2017’den bu yana toplam 14 bin 940 silahın kaybolduğu veya çalındığı ihbarının yapıldığı Güney Amerika ülkesinde, Peru Ulusal Polisi’nin (PNP) dört ilde evlere ve silah depolarına yönelik düzenlediği eş zamanlı operasyonda 18 kişi tutuklandı. Operasyonun Amerikan büyükelçiliğinin desteğiyle gerçekleştirildiği kaydedildi. Peru organize suç savcısı Jorge Chavez, Ekvador cumhurbaşkanı adayının öldürüldüğü olayda kullanılan silahın da operasyona katılan şirketlerden biri tarafından temin edildiğini ve Ekvador tarafından onaylanmasını beklediğini açıkladı. polis. bu bilgiyi onaylayın.

“SORUNUN KAYNAĞI BÜYÜK İLAÇ GELİRLERİDİR”

Perulu güvenlik uzmanı Jaime Rivera’ya göre Latin Amerika’ya yönelik en büyük tehdit organize suç gruplarıdır. Rivera, bugün Ekvador ve Haiti’de kriz boyutuna ulaşan güvenlik sorununun birçok Latin Amerika ülkesinde farklı düzeylerde de olsa yaşandığını, sorunun giderek büyümesinin temel nedeninin devasa gelir ve silahlar olduğunu belirtiyor. Suç örgütlerinin uyuşturucu kaçakçılığından elde ettiği güç.

VOA Türkçe’ye konuşan Rivera, Peru’da silah ticareti yapanların çoğunlukla uyuşturucu kaçakçıları ve kiralık katillerden oluştuğunu söyledi; Ülkede çok sayıda uluslararası kartelin faaliyet gösterdiğini, suç örgütlerinin bürokratlarla kurduğu avantajlı ilişkiler sayesinde ülkede suç, şiddet ve silah sorunlarının arttığını söyledi.

2017’den bu yana toplam 14 bin 940 silahın kaybolduğu veya çalındığı bildirilen Güney Amerika ülkesinde, Peru Ulusal Polisi’nin (PNP) dört ilde evlere ve silah satış ofislerine eş zamanlı düzenlediği operasyonlarda 18 kişi tutuklandı.

“LATİN AMERİKA’DA TÜRK ÜRETİMİ SİLAHLARIN SAYISI ARTIYOR”

Güney Amerika’da kaçakçılık ve ateşli silah kullanımını izleyen sivil toplum kuruluşu Cries’in başkanı Serbin Pont, son dönemde Latin Amerika’da Türk yapımı silahların arttığını belirtiyor. VOA Türkçe’ye konuşan Pont, Paraguay’dan Brezilya’ya kaçırılmaya çalışılırken bölgede Türk yapımı silahlar ele geçirildiğini anlatarak, Peru’dan Ekvador’a getirilen silahlar arasında Armaq tabanca ve yine Brezilya’da üretilen AR-15 tüfeğinin de bulunduğunu söyledi. ABD ve Türkiye’nin dikkatini çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’nin Peru’ya “silah ve mühimmat ile bunların aksam, parça ve aksesuarları” ihracatı 2011 yılında 308 bin 340 dolar iken, bu tutarın 1 milyon 21 milyon 112 dolara çıkması bekleniyor. 2022’de 2 milyon dolar, geçen yıl ise 228 bin 261 dolara yükseldi. Türkiye’nin geçen yıl en fazla silah ve mühimmat ihraç ettiği Latin Amerika ülkesi 4,97 milyon dolarla Guatemala olurken, onu 4,47 milyon dolarla Ekvador izledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking