Güncel Haberler

ABD’de robot teknolojisine yönelen şirketler, işçileri taklit edebilen makinelere yatırım yaptı

Ekonomistler, ABD’de otomasyona yapılan kurumsal yatırımların üretkenlikte patlama yarattığını söylüyor.

REKLAM

Yaklaşık bir yıl önce neredeyse tüm ekonomistler ABD’de ekonomik durgunluğun kaçınılmaz olduğu konusunda uyardı.

Enflasyonla mücadeleye odaklanan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, 2022 yılında uyarılarda bulundu. yüksek faiz politikası Bunun yaygın işten çıkarmalar ve artan işsizlik şeklinde acı verici bir reçeteyi temsil edeceğini söyledi.

Ancak Powell geçen ay gazetecilere farklı terimler kullanarak şunları söyledi: “Çok güçlü bir iş piyasamız var ve enflasyon düşüyor.” dedi.

Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika Birleşik Devletleri, enflasyonu kontrol altına almayı amaçlayan ancak tipik olarak durgunluğa neden olan yüksek faiz oranlarına rağmen, güçlü büyüme ve düşük işsizlikle bu kadar sağlıklı kalmayı nasıl başardı?

Uzmanlar bunu beklenmedik bir üretkenlik patlamasıyla açıklıyor. Bunun temelinde, küçük ve orta ölçekli işletmelerin geçtiğimiz yıl içerisinde elde etmeyi başardığı yüksek verimlilik yatmaktadır.

Robotlara ve makinelere yatırım yapmak

Hassas metal damgalama bileşenleri ve montajlarının küresel bir tedarikçisi olan Batesville Tool & Die, Indiana eyaleti yakınında yaklaşık yedi bin kişinin yaşadığı bir şehirde faaliyet gösteriyor.

Geçen yıl artan talebi karşılamak için 70 kişiyi istihdam edeceğini açıklayan şirket, Honda ve Cummings Motor gibi büyük şirketlerle rekabet edemedi ve işsizliğin çok düşük olduğu bir ortamda çalışan açığını doldurmayı başaramadı.

Şirket daha sonra robot teknolojisine yönelerek işçileri taklit eden makinelere ve robotların etkinliğini artıracak sistemlere yatırım yaptı.

Kronik iş gücü kıtlığı, Batesville Tool & Die gibi artan talebi karşılamak için işçi arayan şirketlerin, mevcut piyasa koşullarında iş gücü açığını kapatamayacakları alanlarda makine yatırımı yapmasına yol açtı. Aynı zamanda mevcut çalışanları ileri teknolojiyi kullanma konusunda eğiterek daha az işçiyle daha fazla üretim yapmalarına olanak tanıdı.

“Sihirli iksir”

İktisatçılara göre güçlü üretkenlik, ekonomi için bir nevi “sihirli iksir” etkisi yaratıyor. Chicago Federal Rezerv Bankası Başkanı Austan Goolsbee, üretkenlik artışını ekonomi için “sihirli bir çekirdeğe” benzeterek, “Enflasyon yaratmadan daha hızlı gelir artışı, daha hızlı ücret artışı, daha hızlı gayri safi milli hasıla elde edebilirsiniz” dedi. Diyor.

Şirketler daha verimli makineler veya teknolojiler kullandığında çalışanları daha üretken hale gelebilir ve saatlik çıktıları artabilir. Sonuç olarak şirketler genel olarak karlarını artırabilirler.

Temettülerin artırılması aynı zamanda çalışan ücretlerinin enflasyonu tetiklemeden artırılmasının da önünü açıyor. Şirketlerin ücretleri artırmak için fiyatları artırmalarına gerek kalmadığı için enflasyon da kontrol altında tutulabiliyor.

Sonuç: üretkenlik patlaması

Ekonominin 2020 performansı pandemik durgunluktan beklenmedik bir güçle ortaya çıktı ve şirketler çok sayıda işçiyi işten çıkardı. özetle Onun için mücadele ettiğinden beri çok şey değişti.

Ortaya çıkan işgücü açığı ücretlerin artmasına neden oldu. Fabrikalar ve limanlar artan tüketici siparişlerinin baskısı altında ezilirken enflasyon yükseldi ve parça kıtlığı ortaya çıkmaya başladı.

Bu zorluklarla karşı karşıya kalan şirketler, önce otomasyona, ardından ekipmana, araştırma ve geliştirmeye ve diğer fikri mülkiyet biçimlerine yatırımlarını hızlandırdı. Bu yatırımların etkisi bir yıl önce meyvelerini vermeye başladı.

Pandemi öncesi yıllarda ortalama %1,5 civarında olan üretkenlik artışı keskin bir şekilde değişti.

İşgücü verimliliği, Nisan’dan Haziran’a kadar yıllık %3,6, Temmuz’dan Eylül’e %4,9 ve Ekim’den Aralık’a %3,2 oranında arttı.

Yapay zekanın etkisi

Pek çok ekonomist ve iş adamı, yapay zekanın fabrikalara, depolara, mağazalara ve ofislere yeni yeni girmeye başladığını söylüyor ve verimlilik artışının devam etmesini umuyor.

REKLAM

İlk kanıtlar yapay zekanın üretkenlik artışlarını artırabileceğini gösteriyor. Geçen yıl Stanford Üniversitesi’nden Erik Brynjolfsson ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden Danielle Li ve Lindsey Raymond tarafından yürütülen bir araştırma, 2020 ve 2021’de yapay zeka destekli üretken asistanlar kullanan Fortune 500 şirketlerindeki 5.200 müşteri hizmetleri temsilcisini izledi. Çalışanların müşterilerle ilişkilerde faydalı ipuçlarına ve belgelere erişimini kolaylaştırın.

Araştırmaya göre chatbotu kullananların, kullanmayan meslektaşlarına göre %14 daha verimli olduğu da anlaşıldı.

Verimlilikteki en büyük artış %34 ile daha az deneyimli ve daha az vasıflı işçilerden geldi.

Bu arada otomasyonun insanların yerini alıp işleri öldüreceğine dair yaygın korkular var. Çünkü robotların yerini aldığı bazı işçiler yeni iş bulmakta zorluk çekiyor ve çoğu zaman daha düşük ücretlerle yetiniyor.

Ancak tarih, uzun vadede teknolojik ilerlemelerin aslında yok ettiğinden daha fazla iş yarattığını gösteriyor.

REKLAM

Öte yandan günümüzde yaşanan verimlilik patlamasının sadece ileri teknolojiyle değil, çalışan memnuniyetiyle de bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Vasıfsız işlerden, daha yüksek ücretli, daha üretken işlere geçilebilmesi, insanlara korkutucu senaryoların ötesinde, daha üretken ve ilginç hayatlar yaşama fırsatı sunabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom