Güncel Haberler

Mısır’dan uyarı: İsrail ordusu Refah’ı işgal ederse Camp David Barış Anlaşması askıya alınır

AP’ye konuşan Mısır hükümeti kaynakları, İsrail ordusunun Gazze’nin Refah kentine girmesi halinde İsrail ile yapılan Camp David barış anlaşmasının askıya alınacağını söyledi.

REKLAM

İki üst düzey Mısırlı yetkili ve Batılı bir diplomattan yola çıkan rapora göre Kahire, sınır kentindeki olası çatışmaların bölgedeki ana insani yardım limanının kapanmasına neden olabileceği konusunda uyardı.

Mısır’ın yaklaşık yarım yüzyıldır bölgesel istikrarın temel taşı olan Camp David Anlaşmalarını askıya alma uyarısı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Hamas’a karşı savaşı “kazanmak” için Refah’a asker göndermenin gerekli olduğunu söylemesinin ardından geldi.

Camp David Anlaşması

İsrail ve Mısır, 1970’lerin sonlarında dönemin ABD Başkanı Jimmy Carter’ın aracılık ettiği tarihi Camp David Anlaşmalarını imzalamadan önce beş savaş yaşadı.

Anlaşma, sınırın her iki tarafına da güç konuşlandırılmasını düzenleyen çeşitli hükümler içeriyor.

Mısır, 5 kilometrelik tampon bölge oluşturarak ve yer altı ve üstü beton duvarlar örerek Gazze sınırını önemli ölçüde güçlendirdi.

İsrail’in Hamas’ın sınır altında kaçakçılık tünelleri işlettiği yönündeki suçlamalarını reddeden Mısır, Mısır güçlerinin tam kontrole sahip olduğunu söylüyor.

ABC News’e verdiği röportajda Netanyahu, Refah’taki sivillerin kuzeye gidebileceğini ve ordu tarafından “birçok alanın temizlendiğini” söyledi.

Ayrıca İsrail’in bu sivilleri yeniden yerleştirmek için “ayrıntılı bir plan” geliştirdiğini de söyledi.

Katar, Suudi Arabistan ve diğer ülkeler de İsrail’in Refah’a girmesinin ciddi sonuçları olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Avrupa Birliği’nin dış politika şefi Josep Borrell X’e, “İsrail’in Refah’a saldırısı, tarif edilemez bir insani felakete ve Mısır’la ciddi gerilimlere yol açacaktır” dedi. dedi.

Beyaz Saray ayrıca Refah’ta mevcut koşullar altında kara operasyonu yapılmasına karşı uyarıda bulunarak bunun siviller için “felaket” olacağını söyledi.

İnsan su baskını riski

Mısırlı yetkililer, sınırın geçilmesi halinde ordunun Sina Yarımadası’na kaçan insan akışını durduramayacağından korkuyor.

2,3 milyonluk Gazze halkının yarısından fazlası, diğer bölgelerdeki çatışmalardan kaçmak için Refah’ta kurulan çadır kentlerde ve Birleşmiş Milletler’in (BM) sorumluluğundaki barınaklarda yaşam mücadelesi veriyor.

Mısır, geri dönmelerine asla izin verilmeyebilecek yüz binlerce Filistinli mültecinin bölgeye kitlesel akınından endişe duyuyor.

İnsani yardım kuruluşları, Refah’a yapılacak bir saldırının, nüfusun yaklaşık yüzde 80’inin evlerini terk ettiği ve dörtte birinin açlık çektiği Gazze’deki insani felaketi daha da kötüleştireceği konusunda da uyarıyor.

Birleşmiş Milletler, normalde nüfusu 300.000’den az olan Refah’ın artık başka yerlerdeki çatışmalardan kaçan 1,4 milyon insana ev sahipliği yaptığını ve “aşırı kalabalık” olduğunu söylüyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, son 24 saatte bölge genelinde 112 kişinin hayatını kaybettiğini, 173 kişinin de yaralandığını duyurdu.

Son verilere göre savaşın başlangıcından bu yana ölenlerin sayısı 28 bin 176’ya ulaştı.

REKLAM

Bakanlık siviller ve savaşçılar arasında ayrım yapmasa da ölenlerin çoğunun kadın ve çocuklar olduğunu söylüyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking casibom