Güncel Haberler

Fransa’da uzmanlar uyardı: 11 yaşın altındaki çocuklara cep telefonu verilmemeli

Fransız uzmanlar, 3 yaşın altındaki çocuklar için ekran başında geçirilen sürenin, gençlerin ise sosyal medyanın azaltılmasını öneriyor

REKLAM

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından atanan bir grup uzmana göre, üç yaşın altındaki çocukların ekran karşısında vakit geçirmemesi ve altı yaşına kadar bu sürenin “ciddi şekilde sınırlandırılması” gerekiyor.

Komisyon ayrıca, 11 yaşın altındaki çocuklara cep telefonu verilmemesi gerektiğini, 13 yaşın altındaki hiç kimseye internet erişimi olan bir telefon verilmemesi gerektiğini söyledi.

Ayrıca 15 yaşın altındaki çocukların sosyal medya kullanımının yasaklanması gerektiği, bu yaşın üzerindekilerin ise yalnızca Bluesky gibi etik platformlara erişebilmesi gerektiği bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü de iki yaşına kadar ekran başında vakit geçirilmesinin tavsiye edilmediğini belirtiyor; İki yaş ve üzeri için bir saatten fazla sürmemesi gerektiği belirtilmektedir.

Fransa cumhurbaşkanı geçen hafta Sorbonne'da yaptığı açıklamada internete erişim için minimum yaş sınırının 15 olarak belirlenmesinden yana olduğunu söyledi.

“Sonsuz kaydırma ve otomatik video başlatma” eleştirisi

Raporda ayrıca teknoloji şirketlerinin “sonsuz kaydırma ve videoların otomatik başlatılması” gibi uygulamaları da eleştiriliyor.

Uzmanlar, sosyal medyanın depresyon ve kaygı açısından bir “risk faktörü” olabileceğini belirterek, çocukların pornografik ve şiddet içerikli içeriklere “endişe verici” düzeyde maruz kaldığını tespit etti.

Raporda ayrıca “ekranların hem dolaylı hem de doğrudan olumsuz etkileri konusunda çok açık bir fikir birliği” olduğu belirtiliyor.

Araştırmada, ekran karşısında geçirilen zamanın “çocukların sağlığı, gelişimi ve toplumun geleceği açısından sonuçları olduğu” belirtiliyor.

Macron'un Rönesans partisinin üyeleri geçen yıl, çocuklarla çalışan kişilerin ekran karşısında geçirdikleri süre konusunda daha fazla eğitim almalarını ve anaokulları ile ilkokullarda ekran kullanımının daha fazla düzenlenmesini gerektiren bir yasa tasarısını sundu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu