Güncel Haberler

Fransa Adalet Bakanı, görevini kötüye kullanmaktan hakim karşısına çıktı

Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti “yasadışı menfaat” gerekçesiyle hakim karşısına çıktı. Mahkemede kendisini savunan Dupond-Moretti, davayı hem kendisi hem de “yakınları için bir utanç” olarak nitelendirdi.

REKLAM

Fransa Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, görevi kötüye kullanma suçlamasıyla hakim karşısına çıktı.

Bakan Dupond-Moretti’nin istifa etmeyi veya en azından duruşmaya kadar görevden ayrılmayı reddetmesi eleştirilere yol açtı.

Hukuk tarihçilerine göre bu dava, modern Fransa’da bir bakanın görevdeyken yargılandığı ilk davaya işaret ediyor.

Mahkemede kendisini savunan Dupond-Moretti, davayı hem kendisi hem de “yakınları için bir utanç” olarak nitelendirdi.

Suçlandığı günden bu yana duyduğu “gerçek dışı şeylerden” üzüntü duyduğunu ve “kendisini kararlılıkla savunacağını” belirten Dupond-Moretti, şunları söyledi: “Yönetimimin bana alışılmadık bir şey teklif edeceğini hiç düşünmemiştim. Her zaman söyledim. Sadece yönetimimin tavsiyelerine uydum.”

Bir zamanlar yüksek profilli bir avukat olan Dupond-Moretti, 17 Kasım’da sona ermesi beklenen duruşma boyunca yerinde oturacağını söyledi.

Dupond-Moretti, bakanlık görevini kötüye kullanmak ve kendisini, arkadaşlarını veya eski müvekkillerini soruşturan hakimler hakkında soruşturma başlatmakla suçlanıyor.

5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir

Yanlış bir şey yaptığını reddeden Dupond-Moretti, yasadışı çıkar elde etme suçlamasından suçlu bulunması halinde beş yıla kadar hapis ve yarım milyon avro para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Dupond-Moretti, 2020 yılında Başkan Emmanuel Macron tarafından Adalet Bakanı olarak atandı. Başbakan Elisabeth Borne, duruşma başlamadan önce Dupond-Moretti’ye desteğini yineledi.

Bugüne kadar bakanların haklarında soruşturma açılması halinde istifa etmeleri yazılı olmayan bir kural olarak kabul ediliyordu.

Dupond-Moretti, Cumhuriyet Adalet Divanı’nda, altısı Meclis’ten ve altısı Senato’dan olmak üzere 12 milletvekilinin eşlik edeceği üç profesyonel yargıç tarafından yargılanacak. Mahkeme kararını sekiz oy çokluğuyla verecek.

“Bütün adalet sistemini zayıflatır.”

Hakimler sendikası duruşma öncesi yaptığı açıklamada, “Bu durum eşi benzeri görülmemiş bir durum. Görevde olan bir adalet bakanı, görevi sırasında işlediği suçlardan dolayı Cumhuriyet Adalet Divanı’nda yargılanıyor.”

Açıklamada, “Kuruluşlarımız bu durumun Adalet Bakanı’nın güvenilirliğini zedelediğine ve tüm yargı sistemini zayıflattığına inanmaktadır.” denildi.

Bazı siyasetçiler, hükümette görev yapan bakanların özel mahkemeler yerine sivil partilerin katılabileceği geleneksel mahkemelerde yargılanması gerektiğini savunuyor.

“Beraat eden avukat”

Fransa’nın en büyük ceza avukatlarından biri olarak kabul edilen Dupond-Moretti, aldığı 145 beraat nedeniyle “bağışlayıcı” olarak anılıyor.

Geçtiğimiz on yılda siyasi davalara giderek daha fazla karışmaya başladı ve bazı hakimlerle ilişkileri bozuldu.

Dupond-Moretti, eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de dahil olduğu “telefon dinleme davası”nın ön soruşturmalarında görev alan 3 hakim hakkında idari işlem başlattı.

Bakan olduktan kısa bir süre sonra kendisini doğrudan ilgilendiren davalardan sorumlu hakimler hakkında idari soruşturma başlattı. Bu duruşma sırasında dört hakim tarafından herhangi bir ihlal tespit edilmedi.

REKLAM

Sulh hakimleri sendikaları, soruşturmaların asılsız olduğunu ve bakanlık görevini kişisel hesapları çözmek için kullandığını söyleyerek Dupond-Moretti hakkında yasal şikayette bulundu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking