Güncel Haberler

Bundesbank'ın Almanya raporu olumsuz

Oluşturulma tarihi: 24 Ekim 2024 14:21

Bundesbank'ın Ekim ayı ekonomi raporu yayınlandı. Raporda Alman ekonomisinin yavaşladığı vurgulandı.

class = “medyanet-inline-adv”>

Alman Merkez Bankası (Bundesbank), Alman ekonomisinin yaz aylarında daralmaya devam ettiğini ve ekonomik faaliyetlerin son çeyrekte zayıf kalmasının beklendiğini bildirdi.

Raporda, Alman ekonomisinin hâlâ 2022 ortasından bu yana devam eden zayıf aşamada sıkışıp kaldığı ve ekonominin şu anda ciddi, büyük ve uzun vadeli bir durgunluk anlamında durgunluğa girmesinin beklenmediği belirtiliyor. .

Raporda, baharda yüzde 0,1 oranında daralan Almanya'nın gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) yılın üçüncü çeyreğinde muhtemelen “tekrar hafif bir düşüş” gösterdiği belirtilerek, “Bugünkü perspektiften bakıldığında, faaliyetler ekonomik koşullarının önümüzdeki dönemde durgunlaşabileceği belirtiliyor. dördüncü çeyrek.” Söylendi.

Rapora göre, Avrupa Birliği uyumlu yıllık enflasyon Eylül ayında yüzde 1,8'e gerilese de yıl sonunda yeniden yükselişe geçmesi muhtemel.

class = “medyanet-inline-adv”>

Bundesbank'a göre Alman ekonomisi, sektörde süregelen sorunlar nedeniyle büyüme mücadelesi veriyor.

Raporda, “Alman satış pazarlarındaki ılımlı büyümeye rağmen, Alman sanayi ürünlerine yönelik yabancı talep şu anda yalnızca hafif bir toparlanma gösteriyor” denildi. “Bu durum Almanya'nın rekabet gücündeki sorunların devam ettiğini gösteriyor.” ifadelerine yer verildi.

ALMAN EKONOMİSİ YENİDEN RESESYONA GİRME RİSKİYLE YAŞIYOR

Öte yandan Alman ekonomisi artan faiz oranları, konjonktürel riskler ve yapısal değişiklikler gibi faktörler nedeniyle büyüme sıkıntısı yaşıyor. Yılın ikinci çeyreğinde yatırımlardaki azalmanın etkisiyle ekonomi %0,1 oranında daraldı.

Ekonomik Araştırma Enstitüsü (Ifo) da 3. çeyrekte GSYİH'da daha fazla düşüşün mümkün olduğunu tahmin ediyor.

Üçüncü çeyrekte daralma yaşanması durumunda Alman ekonomisi teknik resesyona girecek. Teknik resesyon, “GSYİH'nın üst üste iki çeyrek boyunca daralması” olarak tanımlanıyor.

Almanya, 10 yıllık ekonomik büyümenin ardından salgının ilk yılı olan 2020'de 2009'dan bu yana ilk kez resesyon yaşadı.

5 Eylül'de Ifo, zayıf yatırım ve sipariş durumu nedeniyle ülkenin 2024 ve gelecek yıla ilişkin büyüme tahminini %0,4'ten sıfıra düşürdü.

class = “medyanet-inline-adv”>

Uluslararası Para Fonu (IMF) da Almanya'nın bu yılki büyüme beklentilerini 22 Ekim'de %0,2'den %0'a düşürdü.

Alman ekonomisi, satın alma gücünü etkileyen alışılmadık derecede yüksek enflasyon, yüksek enerji fiyatları, yatırımlardaki düşüş, zayıf dış talep ve yüksek faiz oranları nedeniyle geçen yıl bir önceki yıla göre %0,3 daraldı.

Böylece ülke G7 ülkeleri arasında küçülen tek ülke oldu. Almanya bu yıl yeniden daralma yaşarsa G7 ekonomileri arasında 2023'te olduğu gibi daralma yaşayan tek ülke olacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi