Bitkilerin profesöründen bin bir derde faydalı öneri: Tarih boyunca birçok hastalığa derman oldu! Duyan soluğu markette aldı
Yıldırım Beyazıt Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Karabulut, özellikle kış aylarında bolca tüketilen pırasanın insan sağlığına bilinmeyen faydalarını sıraladı.
Pırasanın allium familyasından yani soğan ve sarımsak familyasından geldiğini ve ağırlıklı olarak Orta ve Doğu Akdeniz bölgesinde yetiştiğini belirten Prof. Dr. Karabulut, pırasanın kökeni ve yetiştiriciliğinin çok eskilere dayandığını belirtiyor.
Binlerce yıllık mutfak geçmişi olan pırasanın Mısırlılar, Mezopotamyalılar gibi eski uygarlıklar tarafından da yetiştirildiğine dikkat çeken Karabulut, şöyle konuştu: “Zamanla Avrupa’nın çeşitli bölgelerine yayılarak çeşitli bölgelerde önemli bir yer edindi. Pırasa günümüzde dünyanın birçok yerinde yetiştirilmekte olup, narin soğan tadı ve yemek pişirmedeki çeşitliliği nedeniyle tercih edilmektedir.Akdeniz kıyılarında yetiştirildiği bilinmekte ve özellikle nemli topraklarda yetiştiği kanıtlanmakla birlikte, aynı zamanda kolaylıkla yetişmektedir. Farmakoloji ve eczacılık biliminde, özellikle Roma döneminde, pırasa uykuya yardımcı olmak için yemeklerin sonunda tüketilirdi ve bu maddenin sakinleştirici özelliği olan afyon benzeri bir madde içerdiği iddia edilirdi.” dedi.
Dünyada baharat ve çeşni olarak yaygın şekilde yetiştirilen pırasanın sağlık amaçlı esansiyel yağlar gibi ikincil metabolitleri de içerdiğini belirten Karabulut, şöyle konuştu: “Polisakkaritler, fenoller ve diğer kükürt içeren bileşikler. Bu aktif maddeler soğanlı bitkilere eşsiz bir koku vermenin yanı sıra güzel koku da sağlar. Farklı soğanlı bitkilerin benzersiz kokusu esas olarak alliin ve isoalliin olmak üzere farklı sistein öncüllerini içerir.
Organik sülfitler bitkilerde bulunan ana biyoaktif bileşenlerden biridir ve kükürt içeren sebzelerin tüketimi insan sağlığına olumlu etki yapmaktadır. “Zengin organik sülfürleriyle biliniyor” dedi.
SAĞLIĞA BİRÇOK FAYDALARI VAR
Kalorisi düşük olan pırasanın C, K vitaminleri ve beta-karoten gibi sülfit içeren antioksidanlar açısından mükemmel bir kaynak olduğunu belirten Bitki Profesörü Aysun Bay Karabulut, şöyle konuştu: “Pırasanın yaşlanma karşıtı özelliği sayesinde yaşlanma karşıtı özelliği vardır. aksiyon”. inflamatuar özellikler. Göz sağlığını koruma özelliğinin, K vitamininin, özellikle de karotenoidler arasında yer alan zeaksantin aracılık ettiğine inanılıyor. Katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskine karşı korur. Bilimsel çalışmalar sağlıklı kemikleri koruduğunu ve osteoporoz riskini azalttığını göstermektedir. Pırasa kalbe iyi gelir ve kalp atış hızının azaltılmasına yardımcı olur. İyi bir folik asit ve B6 kaynağıdırlar. Felç riskini de azalttığını belirtiyoruz. Homosistein seviyesini dengede tutmaya çalışarak arterlerin daralmasını önler, damar hasarını ve kan pıhtı oluşumunu azaltır.