Güncel Haberler

Avrupa Parlamentosu’nun 120 üyesi, Viktor Orban’ın veto yetkisinin elinden alınmasını talep etti

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Avrupa Parlamentosu’nun 120 üyesi, ülkenin “demokratik gerilemesini” gerekçe göstererek, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın veto yetkisini kaldırmak için bir girişim başlattı.

REKLAM

Avrupa Parlamentosu’nun 120 üyesinden oluşan partiler arası koalisyon, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın veto yetkisini “kabul edilemez” kullanması nedeniyle Budapeşte’nin haklarından mahrum bırakılması çağrısında bulunuyor.

Ülkedeki demokratik gerilemeyi gerekçe olarak gösteren milletvekilleri, Parlamento Başkanı Roberta Metsola’ya yazdıkları mektupta şunları yazdı: “Bu eylemin Avrupa Birliği’nin değerlerini korumak için gerekli olduğuna inanıyoruz.”

Metin, bu benzeri görülmemiş adımı savunmak için iki ana neden sunuyor: Brüksel’de sürekli endişeye neden olan Macaristan’ın demokratik gerilemesi ve Orban’ın Aralık ayındaki AB zirvesindeki tartışmalı rolü.

Orban’ın, Ukrayna’ya 2024 ile 2027 yılları arasında makro-mali yardım sağlanmasına yönelik önerilen 50 milyar Avroluk fonu veto etme tehdidi diğer liderleri kızdırdı.

Brüksel’in Kiev’e gönderecek parasının bitmiş olması ve Washington’un “yardım yasasını” onaylamaması nedeniyle özel fonun onaylanması acil bir konu haline geldi.

Liderler, fona yeşil ışık yakmak veya alternatif bir plan önermek için 1 Şubat’ta tekrar bir araya gelecek. Bu önemli tarihten önce Macar yetkililer veto hakkının kaldırılması karşılığında çeşitli taleplerde bulunmuştu.

AB’nin “nükleer seçeneği”: Madde 7

Parlamenterler ortak mektuplarında diğer AB kurumlarına bloğun temel değerlerine yönelik ihlalleri ele almak ve düzeltmek için 7. Madde olan “nükleer seçenek” konusunda ilerlemeye çağrıda bulunuyorlar.

Macaristan, 2018’den bu yana 7. Maddenin ilk aşamasında bulunuyor. Bu aşama, temel ilkelerin “açık bir ciddi ihlal riskini” tespit ediyor ve suçlanan ülkenin olağan duruşmalarda durumu açıklamasını zorunlu kılıyor.

Polonya’daki bir önceki aşırı sağ hükümetin sağladığı ve kendisi de 7. Madde kapsamındaki koruma sayesinde Budapeşte, bu ilk aşamayı büyük bir yansıma olmadan atlatmayı başardı.

Şimdi toplam 705 milletvekilinden 120’sinden oluşan grup, AB liderlerinin temel değerlerin “ciddi ve kalıcı” ihlallerini tespit etmek için oybirliğiyle hareket edebileceği 7. Maddenin ikinci aşamasını tetiklemek istiyor.

Bu karar için Parlamentonun onayının yanı sıra üye devletlerin üçte biri veya Avrupa Komisyonu tarafından sunulan bir teklif de gerekiyor.

Milletvekilleri, bu hareketin Macaristan’ı 7. Maddenin üçüncü aşamasına götürebileceğini, burada Konsey’in suçlanan ülkenin sahip olduğu yasaların çıkarılması ve ortak görüşler üzerinde anlaşmaya varılması gibi “bazı” hakların askıya alınması yönünde oy kullanabileceğini söylüyor.

Konseyde oylama yalnızca nitelikli çoğunluk gerektirir. Ancak süspansiyonun radikalliği nedeniyle 2. ve 3. aşamalar hiçbir zaman etkinleştirilmedi.

AP milletvekilleri, 7. Maddeyi bir sonraki aşamaya taşıyarak, “Avrupa Birliği’nin Macaristan’a, eylemlerinin kabul edilemez olduğuna dair açık bir mesaj göndermiş olacağını” söylüyorlar.

Metinde şu ifadelere yer veriliyor: “Aynı zamanda tüm Üye Devletlere, Avrupa Birliği’nin hukukun üstünlüğü ilkesinden geri adım atılmasına veya Antlaşmalar’da yer alan samimi işbirliği ilkesinin bozulmasına müsamaha gösterilmeyeceği mesajını da gönderecektir. Avrupa Birliği’nin değerini korumanın ve karar alma süreçlerinin işlevselliğini garanti etmenin tek yolu”.

Mektup Salı günü Avrupa Parlamentosu’nun en büyük grubu olan merkez sağ Avrupa Halk Partisi’nin (EPP) Finlandiyalı üyesi Petri Sarvamaa tarafından gönderildi. İmza toplama süresi içerisinde 120 milletvekilinin imzası toplandı.

Destekçilerin son listesinde dört ana gruptan temsilciler yer alıyor: EPP, Sosyalistler ve Demokratlar (S&D), liberaller ve Yenilenen Avrupa Yeşilleri’nin yanı sıra soldan birkaç temsilci.

“Mektubun başarısı, Meclis’te Madde 7.2’nin uygulanması yönünde açık bir istek olduğunu gösteriyor, ancak daha da önemlisi Viktor Orban’ın eylemlerine yanıt verilmesinin aciliyetine dikkat çekiyor. Bundan sonra dilekçe fikrine olası genel destek mümkün olacak” Sarvamaa, “Genel kurulda yaşananların en kısa sürede değerlendirilmesi çok önemli olacak” dedi.

REKLAM

“İtalya ve Slovakya engelleyebilir”

Parlamento, önümüzdeki hafta yapılacak genel kurul toplantısında oylanacak olan, Macaristan’a odaklanan, bağlayıcı olmayan bir karar üzerinde çalışıyor. Sarvamaa, 7. Maddenin sonraki adımlarını tetikleme fikrinin “bir şekilde dahil edilmesinin çok muhtemel” olduğuna inanıyor.

Finlandiyalı siyasetçi, “Belirli bir prosedürün başlatılmasına yönelik bu seviyedeki destek Parlamentoda nadiren görüldü” dedi. dedi.

Ancak bu çağrının sembolik bir anlamı var ve ortak misyondaki önemli bir boşluğu ortaya koyuyor: 7. Maddenin ikinci aşamasının etkinleştirilmesi Parlamentonun kendisinden gelemez; bu da parlamenterlerin Komisyon ve Komisyon üzerinde siyasi baskı uygulamaktan başka bir şey yapamayacakları anlamına geliyor. Üye devletler.

Orban, Donald Tusk’un Polonya’nın başbakanı seçilmesinin ardından son sekiz yıldır güvendiği Varşova’nın desteğinden mahrum kaldı. Bu durumun Orban’ı siyasi açıdan her zamankinden daha yalnız bıraktığı iddia ediliyor.

Ancak İtalya’dan Giorgia Meloni ve Slovakya’dan Robert Fico gibi liderlerin, Macaristan’ı zayıf, ikinci sınıf bir üye devlete dönüştürecek oy haklarının askıya alınması gibi radikal bir hareketi destekleme ihtimalinin düşük olduğu söyleniyor.

REKLAM

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi