Abluka altındaki Gazze’de son durum ne?
Pazartesi gününden bu yana abluka altındaki Gazze’ye su, gıda ve yakıt girişi tamamen engellenmiş durumda.
İsrail’in karanlığa gömülen Gazze şehri üzerindeki hava saldırıları devam ediyor.
Filistin Sağlık Bakanlığı, perşembe günü Gazze’deki ölü sayısının 326’sı çocuk ve 171’i kadın olmak üzere 1.300’ü aştığını açıkladı.
İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant pazartesi günü Gazze’nin tamamen ablukaya alındığını açıklamış, “Elektrik, gıda, su, yakıt verilmeyecek, her şey kapanacak. İnsan hayvanlarla savaşıyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.
İsrail Enerji Bakanı da perşembe günü yaptığı açıklamada “rehineler serbest bırakılmadıkça Gazze’ye su bile yok” dedi.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) bölge başkanı Fabrizio Carboni Gazze Şeridi’ndeki insani durumun “çok hızlı bir şekilde yönetilemez hale geleceğini” söyledi.
‘Hastanelerde tıbbi malzemeler tükenmek üzere’
İsrail daha önce kentin elektrik şebekesiyle bağlantısını kesmişti ancak çarşamba günü kentteki tek elektrik santralinin yakıtının bitmesiyle bölge sakinleri giderek artan bir belirsizlikle karşı karşıya.
İnsanlar evlerindeki jeneratörlerle idare etmek zorunda ancak onların da yakıta ihtiyacı var.
“Elektrik olmadan hastaneler morga dönüşme riski taşıyor.” ifadelerini kullanan Carboni, elektrik kesintisinin hastaneleri felç edebileceği uyarısında bulundu.
Gazze’nin en büyük hastanesinden cerrah Ghassan Ebu Sitta, sağlık sisteminin kapasitesini çoktan aştığını söyledi. Sitta, yakıt dışında da tüm malzemelerin tükenmek üzere olduğunu bildirdi.
El Şifa hastanesinde acil servis doktoru Mohammed Ghonim de oksijen de dahil olmak üzere tıbbi malzemelerin azaldığını söyledi.
Gıda ve su sıkıntısı
2,3 milyon kişinin yaşadığı Gazze’ye sadece yakıt değil, su ve gıda da giremiyor.
Çarşamba günü Filistinliler, raflar boşalmadan önce yiyecek almaya çalışırken, fırınların ve marketlerin önünde birkaç saat süren kuyruklar oluştu.
Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze ve Batı Şeria’da gıda, su ve temel ihtiyaç malzemelerine erişimi olmayan 800 binden fazla insana gıda yardımı sağlamak üzere acil bir operasyon başlattı.
WFP Filistin Direktörü Samer Abdelcaber çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ancak çok yakında Gazze’deki gıda malzemeleri ve temel ihtiyaçlar tükenecek. Etkilenen ve sayıları her geçen gün artan insanlara destek olabilmek için insani yardım koridoruna ihtiyacımız var. Güvenli, engelsiz erişime ve finansman desteğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç var.” şeklinde konuştu.
Gazzeliler, hava saldırılarından korunmak için güvenli bir yer bulma mücadelesi de veriyor. On binlerce kişi BM tarafından işletilen okullara sığındı.
BM insani yardım ofisi, İsrail saldırılarının başladığı cumartesi gününden bu yana Gazze’de en az bin binanın yerle bir olduğunu, 560 konutun da ciddi şekilde hasar gördüğünü açıkladı.
BM’ye göre, İsrail’in su kesintisi 650 binden fazla kişinin su sıkıntısı çekmesine neden oldu. Kanalizasyon sistemleri tahrip edildi ve pis atık sular sokaklara aktı.
Abluka ölümleri artırabilir
BM ayrıca, Orta Doğu temsilcilerinin Mısır’ın başkenti Kahire’de Gazze’ye yakıt, gıda ve su ulaştıracak bir insani yardım koridoru açmak için çalışmalar yürüttüğünü duyurdu.
Mısır, bu hafta başında yakınlarına düzenlenen bir hava saldırısının ardından Gazze’ye açılan tek kapıyı, Refah sınır kapısını kapatmıştı.
Batı Şeria ve Gazze arasındaki tüm sınır ve kontrol noktalarının kapalı olması da çok ihtiyaç duyulan yardımların girişini engelliyor.
Uluslararası yardım grupları, İsrail’in tüm gıda, su, yakıt ve elektrik sevkiyatını durdurması ve küçük yerleşim bölgesinin Mısır’la olan sınır kapısının kapanmasının ardından Gazze’deki ölü sayısının artabileceği uyarısında bulundu.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Sözcüsü Stéphane Dujarric çarşamba günü Gazze’deki son durumu bildirdi.
Dujarric, Gazze’de yaşananları “İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Gazze’de yerinden edilen insan sayısının 263 bini aştığını ve dünden bu yana yüzde 40’lık bir artış olduğunu açıkladı. İsrail hava saldırıları bir milyondan fazla insana su ve sanitasyon hizmeti sağlayan yedi tesise zarar verdi. Bazı bölgelerde kanalizasyon ve katı atıklar sokaklarda birikerek ciddi bir sağlık tehlikesi oluşturuyor. Yerinden edilenlerin ihtiyaçlarına cevap vermek için gece gündüz çalışıyor. Ancak bazı barınaklar aşırı kalabalık ve yiyecek ile içme suyu gibi diğer temel maddelere erişim sınırlı.” şeklinde aktardı.
Dujarric ayrıca, cumartesi gününden bu yana Gazze’de 11 Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) çalışanının öldürüldüğünü açıkladı.
‘Yıkım hayal gücünün ötesinde’
Filistin’in Birleşmiş Milletler Daimi Gözlemcisi Riyad H. Mansour ise çarşamba günü yaptığı konuşmada, Gazze Şeridi’nde yaklaşan felaketi önlemek için insani bir müdahalede bulunulması gerektiğini ifade etti.
Mansour, “Sivil halkımıza karşı son derece korkunç bir durum söz konusudur. Yıkım hayal gücünün ötesinde. Gazze Şeridi’nde yaklaşmakta olan bir felaketi ve insani büyük krizi önlemek için insani bir müdahale yapılmalı.” şeklinde konuştu.
Mansour konuşmasına “Barış, İsrail tarafının bizim var olduğumuzu, insan olduğumuzu, ulusal haklarımız ve isteklerimiz olduğunu kabul etmesini gerektirecektir.” şeklinde devam etti.
İsrail Enerji Bakanı Israel Katz ise perşembe günü, Hamas’ın esir tuttuğu rehineler serbest bırakılana kadar Gazze’ye hiçbir şeyin girmesine izin verilmeyeceğini söyledi.
Katz sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Gazze’ye insani yardım mı? Kaçırılan İsrailliler evlerine dönene kadar hiçbir elektrik düğmesi, hiçbir su musluğu açılmayacak ve hiçbir yakıt kamyonu girmeyecek. İnsani yardım için insani yardım. Ve kimse bize ahlak dersi vermeyecek.” ifadelerini kullandı.