Güncel Haberler

10 kadından 1'inde görülüyor! Pek çok risk var, bunlardan uzak durmanın en kolay yolu kilonuza dikkat etmekten geçiyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, polikistik over sendromunun, kadının yaşamının her aşamasında sorun yaratabilen ve genel sağlıkla yakından ilişkili bir tür endokrin bozukluk olduğunu söyledi. Sendromun sadece üreme sorunlarına neden olmadığını vurgulayan Buyru, ergenlik döneminde kilo alımıyla ilgili sorunlara da neden olduğunu söyledi. prof. Dr Buyru, erkeklik hormonlarının artması nedeniyle sendromlu genç kızlarda saç büyümesi ve dökülmesi, yağlı cilt ve sivilcelerin daha sık görüldüğünü söyledi. Buyru ise sendromu kontrol altına almanın en etkili yolunun kilo vermek olduğunu vurguladı.

“POLİKİSTİK OVER SENDROMU OLAN KADINLAR HAMİLELİKTE DE SORUN YAŞAYABİLİR”

Sendromun hamilelikte de sağlık sorunlarına yol açtığını belirten Buyru, şöyle konuştu: “Gestasyonel diyabet ve hipertansiyon gibi problemler PKOS'lu kadınlarda daha sık görülüyor. Bunlar kilo kontrolü, beslenme, bazı tedaviler ve destekleyici ilaçlarla ortadan kaldırılabilir” dedi.

“POLİKİSTİK YUMURTALIK SENDROMU MENOPOZDA SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR”

Sendromun, önlem alınmazsa menopoz döneminde sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Buyru, şöyle konuştu: “Rahimde kalınlaşma, rahim içi kanserde artış, kalp-damar hastalıkları riskinde artış, şeker hastalığında artış ve sorunlarla kendini gösterebilir. kadınların genel sağlığını tehdit ediyor.”

“POLİKİSTİK YUMURTALIK SENDROMUNUN ACİL DURUMUNDA İNSÜLİN DİRENCİNİN ROLÜ VAR”

Prof.Dr. Buyru, PKOS'lu kadınların yarısında insülin direnci bulunduğunu kaydetti. Yapılan çalışmaların hastalığın başlangıcında insülin direncinin rol oynadığını gösterdiğini belirten Buyru, PKOS'lu zayıf hastalarda da insülin direncinin görülebileceğini söyledi. Kilo vermekle gelecekte ortaya çıkabilecek sağlık risklerinin önlenebileceğini vurgulayan Buyru, şöyle konuştu: “Bu yaşlarda önlem alarak artan rahim içi kanseri, diyabet ve kalp hastalıkları riskini ortadan kaldırabilir veya azaltabilirsiniz. Kadın üreme çağına gelip çocuk sahibi olmak istediğinde adet düzensizlikleri, yumurtlama sorunları nedeniyle hamile kalamama gibi sorunlarla karşılaşabilir. Bu durumda çocuk sahibi olmak istemeseniz bile adet dönemlerinizi düzenlemek rahim kanseri riskini azaltmak açısından önemlidir. İnsülin direncine karşı egzersiz ve beslenme değişiklikleri gibi önlemler almanız gerekir. PKOS hastaları hormonal bozukluklardan dolayı çok kolay kilo veremezler. Bu durumda bazı ilaçlar devreye girebilir. Üreme çağında kilo problemine PKOS da eşlik ediyorsa kilonuzun %5'ini bile kaybetmek çok önemli olabilir. “Yani 80 kilo olan bir kadın 4-5 kilo vererek adet döngüsünü düzenleyebilir, hamile kalabilir ve yumurtlama sorunlarını ortadan kaldırabilir” dedi.

inç_b_c_c61d9455b31b5f608ed3a5167b801253

“POLİKİSTİK OVER SENDROMU OLANLAR TEDAVİYLE HAMİLE OLABİLİR”

PKOS'lu kadınların tedavi ile hamile kalabildiklerini belirten Buyru, şöyle konuştu: “Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler arasında tedavisi en tatmin edici olan çiftler PKOS'lu olanlardır. Çünkü ağızdan alınan ilaçlar veya enjeksiyonlarla hamile kalma şansı çok yüksek olabiliyor. Sadece kilo vererek de hamile kalmak mümkündür. “IVF yaptığınızda çok sayıda yumurta elde edebilir ve hamilelik şansınızı artırabilirsiniz.”
(IHA)

Önceki içerik Sonraki içerik

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking Casibom