Güncel Haberler

TZOB Başkanı Bayraktar’dan çiftçilere uyarı – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, son dönemde artan ve orman yangınlarına neden olan anız yangınlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, anız yakmanın faydasının, toprağa ve çevreye vereceği zararın yanında çok az olduğunu söyledi.

Rutin bir tarım uygulaması olarak yapılan ve uzun vadede toprak verimliliğine ciddi zararlar veren anız yakma, tarım arazilerinde verim kaybına neden oluyor. Bayraktar, kontrolsüz anız yakmanın çiftçilerin işlerinin yok olmasına yol açtığını ve toprağın geleceğini tehlikeye attığını kaydetti.

SON 5 YILDAKİ YANGINLARIN 763'Ü SAPLANMADAN KAYNAKLANMIŞTIR

Çiftçilerin anız yakmak yerine alternatif uygulamaları tercih etmesi gerektiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“Gıda ihtiyacımızın her zamankinden daha fazla olduğu günümüzde, tarımsal üretimi tehlikeye atma lüksünü göze alamayız. Bu bilinçle hem vatandaşlarımızın hem de çiftçilerimizin toprağımızı koruma konusunda daha duyarlı olmaları gerekmektedir. Yıllık tüketimin her yıl arttığı ülkemizde Kişi başına düşen su miktarı 1.313 metreküp olup, su stresinin yaşandığı durumlarda organik madde kaybına yol açacak uygulamalardan kaçınılmalıdır.”

Bayraktar, Türkiye'deki yangınların bir kısmının anız nedeniyle çıktığını anımsatarak, orman kenarlarında bulunan buğday ve arpa tarlalarının büyük risk oluşturduğunu vurguladı.

Son 5 yılda 13 bin 619 orman yangını çıktığını bildiren Bayraktar, bu orman yangınlarının yüzde 5,6'sının yani 763'ünün anız yakılmasından kaynaklandığını söyledi.

“HİÇ KİMSENİN MİLLİ ZENGİNLİKLERİMİZE ZARAR VERME HAKKI YOKTUR”

Bayraktar açıklamasında şunları söyledi:

“Ülkemizde geçen yıl meydana gelen 2 bin 579 orman yangınının yüzde 5,3'ü yani 137'si anız yangınıydı. Sebebi ne olursa olsun, anız yakma gibi çağ dışı uygulamalara kimsenin başvurma hakkı yoktur. doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilir tarım için.” Bu duruma son verilmeli, çiftçilere yeni öneriler sunulmalı ve doğrudan tohumlama teknolojisi gibi mevcut faydalı uygulamalar yaygınlaştırılmalıdır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom giriş