Güncel Haberler

Steinmeier, Almanya’nın sömürge dönemindeki suçları için Tanzanya’dan af diledi

Steinmeier: “Biz Almanlar, size huzur vermeyen cevaplanmamış soruların yanıtlarını sizinle birlikte arayacağız.” dedi.

REKLAM

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ülkesinin Tanzanya’daki sömürge yönetimi sırasında işlenen suçlardan duyduğu “utancı” dile getirerek, ülkesinde işlenen zulümler konusunda farkındalık yaratma sözü verdi.

Tanzanya’yı ziyaret eden Steinmeier, “Almanların burada atalarınıza yaptıklarından dolayı af dilemek istiyorum” dedi. dedi.

Güneydeki Songea kentindeki Maji Maji Müzesi’ni ziyaret eden Steinmeier, ülkesinin Tanzanya ile geçmişteki “ortak yönetim” konusunda çalışmaya hazır olduğunu söyledi.

Steinmeier, “Burada yaşananlar bizim ortak tarihimizdir: atalarınızın tarihi ve Almanya’daki atalarımızın tarihi” dedi.

Ülkesinde bu hikayeleri daha fazla insanın öğreneceğinin sözünü veren cumhurbaşkanı, “Sizi temin ederim ki biz Almanlar, size huzur vermeyen cevaplanmamış soruların yanıtlarını sizinle birlikte arayacağız.” dedi.

Steinmeier, Tanzanya’ya yaptığı üç günlük ziyaret sırasında sömürge döneminde yağmalanan eserlerin iadesinin de kapısını açtı.

Almanya’nın kanlı sömürge geçmişi

Almanya, birçok tarihçinin 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak adlandırdığı, artık Namibya olarak bilinen “Almanya’nın Güney-Batı Afrikası”ndaki yerli Herero ve Nama halklarının toplu katliamlarından sorumludur.

Son 20 yılda sömürge döneminde işlenen suçları daha çok tartışmaya başlayan ülke, 2021 yılında Namibya’da soykırım yaptığını resmen kabul etti ve kurbanların torunlarına 1 milyar avroluk mali destek sözü verdi.

Hükümet aynı zamanda o dönemde Berlin’e gönderilen kafataslarını ve diğer insan kalıntılarını da Namibya’ya iade etti.

Sömürge dönemine ait kültür ve sanat eserlerinin iadesini de gündeminde bulunduran Almanya, geçtiğimiz yıl Benin Bronzları koleksiyonundaki parçaları Nijerya’ya iade etmeye başlamıştı ancak bu kez kendisini anlaşmanın ihlali tartışmalarının merkezinde buldu.

Berlin’deki Prehistorya ve Protohistorya Müzesi, 2017 yılından bu yana, kalıntıların ilgili ülkelere iade edilmesi amacıyla Almanya’nın Doğu Afrika bölgesinde bulunan 1.100 civarında kafatası üzerinde araştırma yapıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom