Kolon kanserinin görülme sıklığı artıyor! – SAĞLIK
Yetersiz beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, aşırı kilo, sigara ve stres nedeniyle son yıllarda görülme sıklığı hızla artan kolon kanseri, dünyada kanserden ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almakta ve bu ölümcül hastalığa yönelik toplumsal farkındalık halen oldukça zayıftır. Kolonoskopi sayesinde önlenebilen kanser: Artık en sık görülen üçüncü kanser türü! Acıbadem Altunizade Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nur Tözün, Her yıl Türkiye’de yaklaşık 20.000 kişiye kolon kanseri teşhisi konduğunu belirterek, “Ayrıca, son 15 yılda 50 yaşın altındaki insanlarda daha sık bulunmaya başladı. Ancak kalın bağırsağın iç duvarında oluşan ve kansere neden olan polipleri kansere dönüşmeden yok etmenin basit bir yolu var; kolonoskopi! Kolonoskopi ile poliplerin alınması bu ölümcül kanserin önüne geçiyor ama maalesef toplumda çok az farkındalık var!” Diyor. Bu nedenle 45 yaş ve üzeri tüm bireylerin (ailede kanser öyküsü varsa) doktorlarının önerdiği sıklıkta kolonoskopi yaptırmalarını öneren Prof. Dr. Tözün, kolon kanserinden korunmada yaşam tarzının büyük etkisi olduğunu vurguluyor. Profesör. Dr. Tözün ışıktan Mart ayında Kolon Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında; Kolon kanseri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla hastalarla birlikte düzenledikleri “yapay zeka” destekli etkinlikte hastalara önemli bilgiler verdi ve büyük ilgi gördü. İşte etkinliğin önemli detayları ve Prof. Dr. Nurdan Tözün’den kolon kanserinden korunmak için 8 önemli ipucu ve uyarı… Sağlıksız beslenme yani düşük lifli, işlenmiş/eklenmiş gıdalar içeren ve kırmızı etten zengin beslenme kolon kanserinin en önemli tetikleyicileri arasındadır. Profesör. Nurdan Tözün “Diyetiniz lif açısından zengin, bol miktarda koyu yeşil meyve ve sebze, tahıl ve süt ürünlerinden oluşmalı, kırmızı et yerine beyaz et ve balık tüketmelisiniz. Hayvansal yağlardan, fazla kırmızı etten, yağlı yiyeceklerden, şarküteri, sosis gibi işlenmiş gıdalardan ve katkı maddesi içeren paketlenmiş gıdalardan uzak durun. “Geleneksel Akdeniz diyetini benimseyin” diyor. Her gün 30 dakika veya haftada en az üç gün 50 dakika düzenli egzersiz yapın. Bisiklet, tempolu yürüyüş, yüzme veya büyük kas gruplarını çalıştıran aerobik egzersizleri tercih ederek hayatınıza mutlaka hareket ve spor katın.
- Alkol ve sigaradan kaçının
Bilimsel çalışmalarda; Prof., sigara içmenin yanı sıra aşırı alkolün de kolon ve rektum kanserine neden olduğunun gösterildiğini söyledi. Nurdan Tözün, günde 50 gram ve üzeri alkol tüketenlerde kolon kanseri riskinin içmeyenlere göre bir buçuk kat arttığını belirterek; Ona göre her ikisi bir arada alındığında risk çok daha yüksek: Eğer fazla kilonuz varsa mutlaka sağlıklı bir diyet ve egzersizle fazla kilolarınızdan kurtulun ve ideal kilonuza ulaşın. Unlu ve nişastalı yiyeceklerin, şekerli meyvelerin, tatlandırıcıların, hamur işlerinin ve aşırı yağlı yiyeceklerin zarar verdiğini unutmayın. Her 10 kiloluk artış kolon kanseri riskinizi %5 artırır!
- Yeterince kaliteli uyku alın
Profesör. Yeterli ve kaliteli uykunun kolon kanserinden korunmada önemli rol oynadığını söyleyen Dr. Nurdan Tözün, şöyle konuştu: “Hücre yenilenmesi ve farklılaşması, DNA onarımı gibi bazı olaylar gece ve gündüz arasında farklılıklar gösterir. Uyku bozukluğu olan kişilerde ve vardiyalı çalışanlarda sirkadiyen ritim adı verilen 24 saatlik döngü bozulur ve metabolizma için önemli olan bazı hormonların işlevleri bozulur. Bu kilo alımına ve kansere yol açabilir. “Yetişkin bir insan günde ortalama 6-8 kez uyumalı ve uyuduğu ortam ona kaliteli uyku yani karanlık ve sessizlik sağlamalıdır” diyor.
- Kalsiyum ve D vitaminine dikkat edin
Kalsiyum ve D vitamininin kansere karşı koruyucu etkileri tartışmalı olsa da bazı çalışmalarda umut verici sonuçlar elde edilmiştir, bu nedenle bu iki düzeyin düşük olup olmadığını mutlaka takip edin ve gerekiyorsa doktorunuzun önerdiği desteği almaya özen gösterin.
- Düzenli olarak tarama testlerinden geçin
Yılda bir ya da iki yılda bir yapılan dışkıda gizli kan testi ve/veya kolonoskopi kolon kanserinden korunmada en önemli tetkiklerdir. Kolon kanseri artık daha genç yaşlarda görüldüğü için tarama yaşı olarak 45 yaş giderek daha fazla benimseniyor. Kolonoskopi kolon kanseri görülme sıklığını %80 oranında azaltır ve kanserden ölümleri önler. Ailesinde kolon kanseri, iltihabi bağırsak hastalığı, daha önce polip alınmış veya kanser ameliyatı geçirmiş kişilerin 45 yaşından önce ve doktorlarının önerdiği sıklıkta kolonoskopi yaptırmaları kritik önem taşıyor. Çeşitli nedenlerden dolayı kolonoskopi yapılması mümkün değilse bilgisayarlı tomografi (BT) ile yapılan sanal kolonoskopi bir alternatif olabilir ancak polip tespit edildiğinde tekrar kolonoskopiye başvurmak gerekir.
- Bu belirtileri göz ardı etmeyin!
Günlük yaşamın yoğunluğu içinde bazı rahatsızlıklar göz ardı edilebiliyor ve mevcut strese ya da tüketilen besinlere bağlanabiliyor. Ancak dikkatli olun! Özellikle bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler (normalse kabızlık veya ishal), inatçı karın ağrısı, kilo kaybı, anemi, anüsten kanama ve dışkıda taze kan kolorektal kanserin habercisi olabilir. 2 yıldır karın ağrısı çekiyordu ama!…Kolon Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Acıbadem Altunizade Hastanesi’nde hasta ve hasta yakınlarının katılımıyla yoğun ilgi gören bir farkındalık etkinliği düzenlendi. Gastroenteroloji ekibi tarafından hastane içerisine konumlandırılan dev kalın bağırsak maketi ile kanserin habercisi olan polipler hastalara sunulurken, renkli pankartlar ve yapay zeka sayesinde geliştirilen ‘Polip Yakalama Oyunu’ ile de önemli farkındalık yaratıldı. Prof. etkinlik alanında hastalarla bireysel olarak ilgilenmektedir. Dr. Nurdan Tözün, şunları söyledi: “Ziyaretçilerimizden biri, 2 yıldır karın ağrısı çektiğini ancak başvurduğu çeşitli kurumlarda kolonoskopi hakkında kendisine bilgi verilmediğini belirterek, ‘Keşke kolonoskopiyi bilseydim, ben de yaptırırdım’ dedi. bugün kolon kanseri olmazdım! Kolon kanserine karşı düzenli kolonoskopi hayat kurtarır.” Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası
—–Sponsorlu Bağlantılar—–