İrlanda Başbakanı Varadkar’ın “sürpriz istifası” merak konusu oldu
İrlanda’nın Fine Gael partisinin 2017’den bu yana lideri olan 45 yaşındaki Varadkar, dün başkent Dublin’de yaptığı istifa açıklamasında ülkesini yönettiği dönemi “hayatının en tatmin edici dönemi” olarak nitelendirdi.
İrlanda’nın iki kez başbakanı olan Varadkar, konuşması sırasında duygusallaştı ve görevden ayrılma nedenlerinin “hem kişisel hem de siyasi” olduğunu söyledi.
Başbakanlıktan istifa eden Varadkar, milletvekili olarak kalacak.
İrlanda ve İngiliz basını, istifa kararının “sürpriz” olduğunu ve Varadkar’ın kararının nedeninin henüz bilinmediğini söyledi.
Gazze’deki olayları İrlanda’nın geçmişiyle karşılaştırdığı konuşması gündem oldu.
Başbakanlık görevini devraldığında 38 yaşında olan ve ülkesinin “en genç başbakanı” unvanına sahip olan Varadkar, istifa kararından kısa bir süre önce Aziz Patrick Günü nedeniyle ABD’yi ziyaret etmişti.
Leo Varadkar’ın Gazze’deki olayları İrlanda’nın geçmişine, İrlanda asıllı Amerika Başkanı Biden’ın Beyaz Saray’a yaptığı Aziz Patrick Günü davetine benzettiği konuşması da gündemdeydi.
Varadkar konuşmasında Biden’a, İrlandalıların Filistin halkına empati duymasının sebebinin Gazze halkının da kendilerine benzer acıları çekmesi olduğunu hatırlattı.
“Tarihimizi Gazze halkının gözünde görüyoruz”
Gazze’de yaşanan insanlık trajedisini ülkesinin sömürgeleştirilmesi sırasında yaşananlara benzeten Varadkar, “Tarihimizi onların gözlerinde görebiliyoruz” dedi. Bu açıklamasıyla ABD başkanını azarladı.
Varadkar şunları söyledi: “Dünyayı dolaşırken liderler bana sık sık ‘İrlandalılar Filistin halkına karşı neden bu kadar empati duyuyor?’ diye soruyorlar. Cevap basit, tarihimizi onların gözlerinde görüyoruz: Yerinden edilme, mülksüzleştirme, ulusal kimliğin inkarı, zorunlu göç, ayrımcılık ve açlık.” “Hikaye…” dedi.
İrlanda’nın İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına karşı çıkan Avrupa ülkelerinden biri olduğunu vurgulayan Varadkar, İrlandalıların Gazze felaketinden derin kaygı duyduğunu söyledi.
Biden’ı bir İrlandalı olarak demokrasinin gereklerini yerine getirerek Gazze’deki dramı sonlandırmaya çağıran Varadkar, “Gazze halkının acilen gıdaya, ilaca, barınmaya ve her şeyden önemlisi bombalamayı durdurmaya ihtiyacı var.” dedi.
Varadkar İsrail hakkında şunları söyledi: ‘Öfke onları kör etti’
İrlanda parlamentosunun alt meclisi Dail’de düzenlenen oturumda Varadkar, İsrail’in artık ABD dahil dünyadaki hiçbir ülkeyi dinlemediğini kaydederek, şunları söyledi: “Öfke onları kör etti ve bu durumu daha da büyüteceklerine inanıyorum.” Eğer bu yolda devam ederlerse uzun vadede güvenlik açısından daha kötü olur.” İfadesini kullandı.
Ayrıca Varadkar, geçtiğimiz ay İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e gönderdiği mektupta AB’nin İsrail ile ticari bağlarını gözden geçirmesi çağrısında bulunmuştu.
Varadkar, AB’nin Gazze konusunda net ve güçlü bir pozisyon almayarak çifte standart uyguladığı izlenimini vererek “güvenilirliğini kaybettiği” konusunda da uyardı.
İrlanda 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye verdiği destekle öne çıkıyor
İrlanda, özellikle Varadkar, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye verdiği destekle öne çıkıyor.
İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nın (UNRWA) genel komiseri Philippe Lazzarini’nin “İsrail, UNRWA’yı yok etmek için bir kampanya yürütüyor” şeklindeki açıklamalarına da atıfta bulundu. “utanç verici bir rezalet” olarak nitelendirilen böyle bir kampanyanın başlatılması gerektiğini söyledi.
İrlanda Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri ve Savunma Bakanı Micheal Martin de Gazze’deki insani krizi “insan yapımı” olarak nitelendirdi ve bunun “tamamen kabul edilemez” olduğunu söyledi.
Ayrıca İrlanda, bazı ülkelerin UNRWA’ya mali desteği kesme kararı almasının ardından Ajans’a 20 milyon Euro tutarında mali destek sağlayacağını duyurdu.