Güncel Haberler

“Cinsel Sağlığı Tehdit Ediyor” Bilimsel Çalışma Ortaya Çıkardı: Ağızda Bulunan Bu Sorun Sertleşme Sorunlarına Neden Oluyor!

prof. Dr. Birkan Özkan, diş eti hastalıklarından biri olan kronik periodontitisin vücudun tüm sistemlerini olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Birkan Özkan, bu hastalığın ağız sağlığı, cinsel yaşam ve psikoloji üzerindeki etkileri ve çözümleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“ERİŞİM BOZUKLUKLARIYLA DOĞRUDAN BAĞLANTILIDIR”

Diş eti hastalığının cinsel sağlık açısından risk oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Birkan Özkan, şunları söyledi: “Son dönemde yapılan bilimsel çalışmalar, kronik periodontitis (diş eti çekilmesi) olarak adlandırılan diş eti hastalığı ile periodontitisin iltihaplanmaya yol açtığı sertleşme sorunları arasında güçlü bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. ağız, diş etleri ve çene kemiğini kaplayarak tüm vücuda yayılan bir enfeksiyon zincirini başlatır.” Bu enfeksiyon zinciri kan damarlarını etkileyerek ereksiyon sağlığını tehlikeye atabilir ve diş eti hastalığının ciddiyeti ve ciddiyeti arttıkça erektil disfonksiyon daha belirgin hale gelir.

diş etlerinde kanayan tartar

Haziran 2024’te gerçekleştirilen en son güncellenmiş bilimsel çalışmaya göre nitrik oksidin ereksiyona ulaşmada kritik bir bileşen olduğu bildirildi. Bu nedenle ilerlemiş diş eti hastalığı olan periodontitis vücutta enfeksiyon oluşturarak nitrik oksit üretimini engelleyebilmektedir. Ereksiyonun sağlanmasında etkili olan nitrik oksitin üretimi engellenir ve dolayısıyla ereksiyon sorunlarına neden olur. Diş eti hastalığı cinsel yaşamınızı ve kardiyovasküler sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Kardiyovasküler hastalık ve periodontit arasındaki ilişki doğrudan erektil disfonksiyonla bağlantılıdır. Son yapılan bilimsel çalışmalara göre diş eti hastalığının sertleşme sorunlarını üç kat daha artırdığı belirtilmektedir. Periodontitisin cinsel sağlık üzerindeki etkileri yalnızca sertleşme sorunlarıyla sınırlı değil” dedi.

“KİŞİNİN HEM FİZİKSEL HEM PSİKOLOJİK OLARAK YAŞAM KALİTESİNİ AZALTIR”

ağız kokusu3

Diş eti hastalığının belirtilerini sıralayan Prof. Dr. Özkan, “Bu, diş eti hastalığının daha ciddi sorunlara yol açabileceğini gösteriyor. Ağız kokusu, kronik periodontal enfeksiyonlar, diş etlerinin şişmesi ve kanamasına neden olabilir. Diş etlerinde iltihaplanma, diş etlerinin şişmesine ve kızarmasına, fırçalama sırasında diş eti kanamasına neden olur. Ayrıca diş eti kanaması, tartar oluşumu Periodontitis, dişlerin görünen yüzeylerinde yoğun tartar ve plak oluşturduğu gibi, diş eti hastalığı ilerledikçe diş etinin altındaki görünmeyen bölgelerde de yoğun tartar ve plak oluşur. ve dişlerde hassasiyete neden olur.

diş tartarı

Dişler çiğneme sırasında zayıflar ve periodontal hastalık ilerledikçe dişleri destekleyen çene kemiğinin kaynaşması meydana gelir. Bu nedenle çiğnemede zayıflık meydana gelir ve diş kaybı riski artar. Dişlerdeki gevşeme veya aralıklar ve periodontit nedeniyle dişlerin etrafındaki çene kemiği gevşer ve dişler gevşemeye başlar. Bu aşamada dişler birbirinden ayrılır ve titremeleri artar. Erken teşhis: Periodontal hastalık 25-35 yaşları arasında ortaya çıkar ve ayrıntılı bir klinik muayene ve radyografik muayene ile erken teşhis edilebilir. Bu belirtileri göz ardı etmek sadece diş eti sağlığınızı değil, aynı zamanda cinsel yaşamınızı, ağız ve diş sağlığınızı ve genel sağlığınızı da riske atar. “Sonuç olarak hem fiziksel hem de psikolojik olarak kişinin yaşam kalitesini düşürüyor” dedi.

“DİŞ BAKIMI SAYESİNDE KONTROL EDİLEBİLİR”

iStock-1357526112

Erken teşhisin önemine değinen Prof. Dr. Birkan Özkan, şunları söyledi: “Erken teşhis, kişiye özel tedavi yöntemleri ve düzenli diş bakımı sayesinde periodontitis kontrol altında tutulabiliyor. Periodontitiste tedavinin içeriği hastalığın şiddetine göre değişmekle birlikte diş, diş eti ve çene kemiğine ilişkin pek çok işlemi kapsadığından kapsamlı ve detaylı bir şekilde yönetilmesi gerekir. Diş eti hastalığı sıklıkla ve ardışık olarak diş taşı temizliği ve cilalamayı, diş eti altına gizlenmiş taşların uzaklaştırılmasını (subgingival küretaj), dişlerin kök yüzeylerindeki hasarlı dokuların uzaklaştırılmasını (kök yüzeyi düzleştirme) içerir, detaylı cerrahi çıkarma seçeneklerinin uygulanması için gerekli olacaktır. diş eti altındaki hasarlı dokular (açık veya kapalı cerrahi küretaj).

AW364384_01

Diş eti hastalığının ameliyat seçeneklerinin ayrıntılı olarak gerçekleştirilmesiyle periodontitisin kalıcı tedavisi sağlanabilir. Ayrıca tedavi sürecinde kişinin genel sağlığına ve yaşam tarzına dikkat etmek gerekir. “Sigara içmek, düzensiz ağız hijyeni, diş fırçası, macun gibi ağız hijyeni ürünlerinin tercih edilmesi ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları bu hastalığın ilerlemesine zemin hazırlayabilir.”

“CİNSEL SAĞLIĞI İYİLEŞTİRİR VE PSİKOLOJİK SORUNLARA YOL AÇABİLİR”

isteksizlik

prof. Dr. Birkan Özkan da ağız hijyeninin önemine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Diş eti hastalığı sadece diş, ağız, çene ve çene kemiği sağlığını değil, tüm vücudun sağlığını da etkiler. Periodontal diş eti hastalığı diş kaybına neden olabilir. , cinsel sağlığı bozar ve psikolojik sorunlara neden olur. Bu nedenle periodontitisin kalıcı tedavisi erken teşhis, kişiye özel diş eti tedavisi ve cerrahisi ve yeterli bakım ile sağlanabilir. Düzenli ağız hijyeni sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır” dedi.

(İHA)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu