Güncel Haberler

Macaristan hariç 26 AB üyesi Gazze’de nihai ateşkes çağrısında bulundu

Macaristan dışındaki tüm Avrupa Birliği ülkeleri Gazze’de kalıcı ateşkes çağrısında bulundu ve İsrail’e Refah’a yönelik planladığı saldırıdan vazgeçmesi çağrısında bulundu.

REKLAM

Avrupa Birliği’nin Macaristan dışındaki 26 üyesi, savaşın başlangıcından bu yana yaklaşık 29.000 Filistinlinin öldüğü kuşatma altındaki Gazze Şeridi’nde “sürdürülebilir bir ateşkese yol açabilecek acil bir insani duraklama” çağrısında bulundu.

Birlik ayrıca İsrail’in bir milyon Filistinlinin sığındığı Refah’a saldırmaması gerektiğini belirten bir bildiriyi de onayladı. Ancak 27 üyeli sendika, Macaristan’ın itirazı üzerine Batı Şeria’daki İsrail güçleri tarafından geri çekilmek zorunda kaldı. yerleşimcilere yönelik yaptırımlar Planlarını gerçekleştiremedi.

Diğer başkentlerden gelen baskılara rağmen Gazze’de kalıcı ateşkes çağrılarını desteklemeyi reddeden Macaristan’ın bu tutumu, Pazartesi günü AB dışişleri bakanları arasında on saat süren görüşmelerin ardından geldi.

Toplantıda Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto itiraz ederek her iki konuda da uzlaşmaya varılmasını engelledi. Nadir görülen bir uygulama olarak AB, temyize karşı çıkan Macaristan’ı izole etti ve kendi açıklamalarını yayınladı.

İsrailli yerleşimcilere yönelik yaptırım planı raydan çıktı

Budapeşte ayrıca AB’nin Batı Şeria’daki şiddet yanlısı İsrailli yerleşimcilere toplu yaptırımlar uygulama planlarını da tek başına raydan çıkardı.

Çek Cumhuriyeti’nin de karşı çıktığı ancak engellemeyeceğini söylediği plan, Batı Şeria’da Filistinlilere yönelik yeniden saldırıların ardından ilk kez Aralık ayında uygulamaya konuldu. gündeme gelmişti.

İngiltere ABD’nin Aralık ayından bu yana Filistin topluluklarına yönelik saldırıları nedeniyle aşırılık yanlısı İsrailli yerleşimcilere yaptırımlar uygulaması nedeniyle abluka planı da aylardır askıda kaldı.

Başta Macaristan ve Çek Cumhuriyeti olmak üzere plana karşı çıkan bazı üye ülkeler, AB’nin terör örgütü olarak adlandırdığı Hamas’a uygulanan yaptırımlarla aynı çerçevede yerleşimcileri hedef almanın yanıltıcı bir siyasi mesaj göndereceği endişesini dile getirdi.

Ancak Fransa, AB üye ülkelerinin sabrını yitirdiğinin bir işareti olarak Salı günü İsrailli yerleşimcilere tek taraflı yaptırımlar uygulayarak 28 kişiyi öldürdü. Fransa’ya giriş yasağı.

Belçika, İrlanda ve İspanya da AB’deki çıkmazın devam etmesi halinde kendi yaptırımlarını uygulamaya hazır olduklarını söylediler.

AB’nin dışişleri yüksek temsilcisi Josep Borrell, Filistinlilere karşı düzenlenen olayları çağırarak, “Batı Şeria kaynıyor ve insanların tatil ve Ramazan aylarında camilere gitmesine izin vermezlerse durum daha da kötüleşebilir” dedi. batıda. Banka “terörist eylemler”.

Refah saldırısına karşı bildiri

26 ülke ayrıca İsrail hükümetine, bir milyondan fazla Filistinlinin savaştan kaçtığı güney Gazze kenti Refah’a yönelik askeri eylem planına devam etmeme çağrısında bulunan bir bildiriyi de onayladı.

Açıklamada, Refah’a yapılacak bir saldırının “zaten felaket durumda olan insani durumu daha da kötüleştireceği ve acil ihtiyaç duyulan temel hizmetlerin ve insani yardımın sağlanmasını engelleyeceği” ifade edildi.

İsrail savaş kabinesinden bir üye Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Gazze’de kalan rehinelerin Hamas tarafından tutulduğunu söyledi Ramazana kadar Serbest bırakılmaması halinde saldırı düzenlemekle tehdit etti.

AB’nin açıklaması, Başbakan Netanyahu’nun savaş kabinesine, Gazze’deki son Hamas militanını barındırdığını söylediği Refah’ta planladığı kara operasyonundan kaçınması yönündeki uluslararası baskıyı artırdı.

AB’nin Ortadoğu’daki çatışmalara ilişkin ortak çizgi belirleme çabalarında bu açıklamalara oybirliğiyle destek bulamaması, Birliğin uyguladığı baskının etkililiği sorusunu gündeme getirdi.

AB ortak çizgi belirlemekte zorlanıyor

AB’nin üst düzey diplomatı Borrell, “Oybirliği olmazsa AB’nin ortak bir tutumu olmayacağını ama yeterli çoğunluğun desteklediği bir tutum olabileceğini çok iyi biliyorum” dedi. Dedi.

Borrel, “Elbette bu bizim konumumuzu güçlendirmiyor. Avrupa ancak birlik halinde rol oynayabilir.” dedi. Ekledi.

REKLAM

Son aylarda Budapeşte, AB dış politika kararlarını geciktirmek veya tamamen raydan çıkarmak için veto yetkisini kullanma tehdidinde bulundu.

Bu durum Avrupa Konseyi’nin Macaristan’ı ortadan kaldırmasına yol açtı. yaratıcı yollar arıyorum zoraki. Aralık ayında, Başbakan Viktor Orban’dan Avrupa Konseyi’nin müzakere odasını terk etmesi istendi ve böylece diğer devlet ve hükümet başkanlarının Ukrayna ve Moldova ile katılım müzakerelerinin kendisi olmadan başlatılmasını onaylamasına olanak tanındı.

Blok ayrıca, geçen Aralık ayında Orban’dan imtiyaz alamamasının ardından Ukrayna’ya yönelik 50 milyar avroluk yardım paketinin onayını da yaklaşık yedi hafta erteledi. Nereye gidiyorsun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
ekrem abi sitesi