Güncel Haberler

18 milyon vatandaş açlık sınırının altıda yaşıyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, TÜİK’in açıkladığı verilerin zaman zaman gerçekleri gün yüzüne çıkardığını söyledi.

TÜİK’in yoksulluk verilerini hatırlatan Bakırlıoğlu, şunları söyledi: “Algılanan enflasyon verilerinin ortaya çıkmasıyla birlikte gerçek enflasyonun nasıl gizlendiğini, dolayısıyla gerçek enflasyonun açıklanan enflasyon rakamlarının iki katı olduğunu itiraf ettiler. Bunlardan biri de geçtiğimiz günlerde açıklanan 2023 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri. TÜİK’e göre; “2023 yılında ülkedeki yoksul insan sayısı 18 milyonu aşacak” dedi.

“25 MİLYON KİŞİNİN AYLIK GELİRİ 3 BİN 500 LİRENİN ALTINDA”

Aile gelirleri küçükten büyüğe sıralandığında ortadaki rakamın ‘medyan gelir’ olduğunu hatırlatan CHP Milletvekili, şunları söyledi: “Yoksulluk buna göre hesaplanıyor. Uluslararası karşılaştırmalar genellikle göreceli yoksulluğa dayanıyor; ortalama gelirin %60’ından azını kazananlar var. TÜİK’e göre ortalama gelir 4 bin 865 TL. Bu rakamın yüzde 60’ından, yani kişi başına 2 bin 919 liradan az kazanan herkes yoksul sayılıyor. TÜİK’e göre; 6 milyon 207 bin kişinin aylık geliri ise 2 bin liranın altında. Yoksul sayılan 18 milyon kişinin aylık geliri 3 bin liranın altında. “TÜİK’in hesaplamalarına göre ortalama gelirin yüzde 60’ının altında gelire sahip olanlar, yani kişi başına düşen geliri 2 bin 919 liranın altında olanlar yoksul sayılıyor” dedi.

“TÜİK’E GÖRE FAKİR, TÜRK-İŞ’E GÖRE AÇ”

TÜRK-İŞ’in, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması baz alınarak açıklanan açlık sınırının 2023 Ocak ayında 8 bin 864 lira olduğu dikkate alındığında, 14 bin 431 liraya yükseldi. CHP’li Bakırlıoğlu, aralık ayında yaptığı açıklamada şunları söyledi: “TÜRK-İŞ İŞ’in 2023 yılı için aylık olarak açıkladığı açlık limitlerinin ortalaması 11 bin 366 lira. Kişi başı ortalama açlık sınırı ise 2 bin 842 TL. 18 milyon vatandaşın sadece yoksul değil aynı zamanda açlık sınırının altında yaşamak zorunda kaldığını vurgulayan CHP’li Bakırlıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü. Nüfusun yüzde 21,7’si yani 18 milyon vatandaş TÜİK’e göre yoksul, TÜRK-İŞ’e göre ise aç. Bu kişiler aynı zamanda ailelerin veya bireylerin yaşamlarını destekleyebilecek asgari refah düzeyine ulaşamayan mutlak yoksullardır. Resmi açıklamalar zaten enflasyonun ve hayat pahalılığının bir süre daha devam edeceğini gösteriyor. Yaşam pahalılığı devam ettikçe yoksul olarak sınıflandırılan insan sayısı artacak. “Maalesef ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve yüksek hayat pahalılığı nedeniyle dar gelirlilerin ve emeklilerin yoksulluktan kurtulma şansı olmayacak” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking