“169 bin 584 çocuğumuza aileleriyle birlikte destek oluyoruz”
Göktaş, Bakanlığının 2025 yılı bütçesini TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sundu.
Aile yapısına ve değerlerine özen ve hassasiyet göstererek aileyi korumayı anayasal bir sorumluluk olarak anlatan Göktaş, bu sorumlulukla “Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı”nı hazırladığını söyledi.
Söz konusu belge kapsamında stratejik hedeflerin küresel riskler ve demografik dönüşüm, sosyal yardım, aile odaklı sosyal hizmetler, dijitalleşme, çevre ve afetler olmak üzere 5 ana tema çerçevesinde belirlendiğini belirten Göktaş, demografik dinamiklerin değiştiğinin altını çizdi. dünyanın her yerinde.
Gönüllü Elçiler Projesi ile 10 bin 316 çocuk koruyucu aile hizmetlerinden faydalanıyor
Bakanlık olarak çocuğun yüksek yararı ilkesiyle çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Göktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu inançla çocuklarımızı donanımlı, kendine güvenen, topluma katkı sağlayan bireyler olarak yetiştirmek için tüm kaynaklarımızı seferber ediyoruz. Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetimizle (SED) 169 bin 584 çocuğumuza aileleriyle birlikte destek oluyoruz. Bu kapsamda başta anneler olmak üzere ayda ortalama 1 milyar lira bağış yapıyoruz. Bu aileleri en az 3 ayda bir evlerinde ziyaret ederek 41 bin 30 kişiye sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif destek veriyoruz. SED'den yararlanan çocuklara bu alanlarda kendilerini geliştirme fırsatı sunuyoruz. “Bir çocuğa verilecek en değerli hediye ailedir” diyerek bu yıl koruyucu ailelere yönelik çalışmalarımızı hızlandırdık ve 47 farklı eğitim düzenledik. Yeni modellerimiz kapsamında toplantılar, geçici ve profesyonel koruyucu ailelerin hazırlıkları “Gönüllü Elçiler Projesi'nin hayata geçmesiyle bugüne kadar 10 bin 316 çocuk aile hizmetlerinden yararlanıyor. Koruyucu aile ve 20 bin 69 çocuk evlat edinme hizmetlerinden yararlandı.”
Her il, ilçe, mahalle ve hatta aileye özel hizmet belirleme becerilerini geliştireceklerini vurgulayan Göktaş, şöyle konuştu:
“Başlattığımız bir diğer yeni ve kapsamlı çalışma ise Aile Rehberlik Sistemi. Bu sistemle vatandaşlarımıza daha etkin ve ulaşılabilir sosyal hizmet sunmayı hedefliyoruz. Ayrıca 8'ini açtığımız 418 sosyal hizmet merkezimiz var. Bu yıl 309 ilçemizde kurduğumuz SHM ile temas noktalarımız aracılığıyla vatandaşlarımıza ihtiyaçları doğrultusunda destek oluyoruz. 2013 yılından bu yana 5,6 milyon vatandaşımıza psikososyal destek hizmeti verdik. Ülkemiz genelinde 235 afet ve acil durumda 5 bin 681 ASDEP (Aile Sosyal Destek Programı) yetkilimizle son bir yılda 1,4 milyonu aile olmak üzere toplam 8,3 milyon aileye ulaştık” dedi.
Göktaş, Yeşilay ile birlikte madde, alkol, tütün, kumar, dijital ve teknoloji bağımlılığı konusunda düzenledikleri önleyici rehberlik, eğitim ve bilinçlendirme programlarıyla şu ana kadar 1,5 milyondan fazla kişiye ulaştıklarını söyledi. Sosyal Uyum Boyutunda Sosyal Uyum Süreci Danışmanlığı ile yürütülen yeni hizmet modeliyle yürütülen tedavi ve rehabilitasyon çalışmalarına katkı sağlayacaklarını belirten Göktaş, şöyle konuştu: “Son yıllarda dijital bağımlılık ciddi bir sorun olarak ortaya çıktı. Konunun uzmanları, ebeveynler ve çocukların katılımıyla Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı “Ailenin korunması ve güçlendirilmesine yönelik Eylem Planımızda kendimize belirlediğimiz hedefler kapsamında, beraberinde getirdiği tehlikelere karşı önlemler geliştiriyoruz” itibaren dijitalleşme. Amacımız dijital dünyanın aileler ve özellikle çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve kalıcı çözümler geliştirmek.”
“Aile Enstitüsü'nün çalışmalarında son aşamaya gelindi”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın vizyonuyla hayata geçirilen, deprem bölgeleri olan ve doğurganlık oranının en düşük olduğu Zonguldak, Karabük ve Bartın ile Osmaniye'de hayata geçirilen Aile ve Gençlik Fonu'na gençlerin büyük ilgi gösterdiğini vurgulayan Prof. Göktaş, şunları söyledi: “Proje kapsamında 6 bin 17 çifte eğitim hizmeti verdik. Okul öncesi ve aile danışmanlığı da 5 bin genç çifte kredi ödemesi yaptık. Önümüzdeki dönemde daha fazla çiftin bu imkandan yararlanabilmesi için projemizin kapsamını genişleteceğiz” dedi.
Aile ve demografik politikalara yön vermek amacıyla kuracakları Aile Enstitüsü çalışmalarında son aşamaya geldiklerini belirten Göktaş, şöyle konuştu: “Evlilik öncesi eğitim ve aile eğitimlerimizle 6,6 milyon kişiye eğitim verdik.”
“İlk öğretmenim ailem” projesiyle ebeveynlik becerilerini geliştirmek ve çocukların sağlıklı gelişimlerini desteklemek amacıyla ailelere yönelik rehberlik hizmetlerini başlatacaklarını belirten Göktaş, yeni başlayan çocuklara uyum desteği sağladıklarını anlattı. Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte hayata geçirdikleri “WE Projesi” ile okul ve ailelerini eğitim sürecine dahil ediyorlar.
Çocukların koruma ve önleme hizmetlerine erişimini artırmak ve fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla Bursa'da Çocuk Yaşam Merkezleri'nin pilot uygulamasını başlattığını belirten Göktaş, şöyle konuştu: “Ekim 2024 itibarıyla 2 bin 97 çocuğumuz etkinlik ve faaliyetlerden faydalandırdık. Bu merkezlerde Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman ve “Çocuk yaşam merkezlerinin kurulması için 4 ilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Malatya'da” dedi.
Kadınların ev ve iş hayatı arasında seçim yapmak zorunda kalmaması için UNICEF iş birliğiyle erken çocukluk bakım hizmeti veren kişilere yönelik evde bakım hizmet modelini hayata geçireceklerini söyleyen Göktaş, şöyle konuştu:
“Ayrıca 0-3 yaş arası çocuklara yönelik mahalle kreşi modelimiz üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor. Çocuklar Güvende programı kapsamında 393 ekibimizle risk altındaki çocuklara ve ailelere koruma, önleme ve destek hizmetleri sağlıyoruz. Ekiplerimiz 25 bin 990 okulu ve 138 bin 462 çocuğu ziyaret etti.” Çocuklarımızı yazılı, görsel ve dijital yayınların zararlarından korumak amacıyla oluşturduğumuz Sosyal Medya Çalışma Grubumuzla röportajlar yaparak, olumsuz içerikleri takip ederek 55 bin 67 sosyal hizmet müdahalesi gerçekleştirdiler. “Koruma ve önleme çalışmaları yapıyoruz. Ailelerin çocuklara zararlı olduğuna inandıkları içerik, yayın ve uygulamaları kolaylıkla bildirebilmeleri için DUY raporlama platformunu da oluşturduk. Çocuklarımızı korumak için gerekli tüm önlemleri almaya ve onlara bir çözüm sunmaya kararlıyız. daha iyi bir gelecek.”