Güncel Haberler

Uzay şartlarında test edildi, kanamaları durdurmaya hazırlanıyor

Galip Sefa İlaç Sanayi ve INN Defence tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda kanama acillerine karşı KAN BLOCKER Kanama Kontrolü hemostatik ajanı geliştirildi.

Geleneksel hemostatik ajanlardan farklılaşan bir dizi özellik ve fayda sunan BLOOD BLOCKER, formülasyonu sayesinde kanamayı hızla durduran ve bu işlemi birkaç saniye içinde tamamlayan bir protein ağı oluşturur. Bu hız, her saniyenin önemli olduğu acil durumlarda çok önemlidir.

Kullanım ve saklama kolaylığı ile üretilen KAN BLOCKER, soğuk zincir gerektiren bazı hemostatik ajanlardan farklı olarak oda sıcaklığında saklanabilir ve farklı koşullarda çalışabilir.

[Fotoğraf: AA]


15-20 saniye süreyle basınç uygulanarak kanama durdurulur

INN Kıdemli Savunma Direktörü Faruk İnan, güvenlik güçlerinin görevlerini yerine getirirken yaralanma ve kan kaybı nedeniyle yaşadığı olumsuzlukları en aza indirmek için kanamayı durduracak bir çözüm üzerinde çalıştıklarını söyledi.

İnan, bu noktada ürünün yeteneklerini test sonuçlarıyla belgelediklerini söyledi.

Üretilen sentetik sıvıyı kullanıcının rahatlıkla taşıyabilmesi ve ürünü ıslak mendil olarak kullanabilmesi için mendil içerisine batırdıklarını anlatan İnan, BLOOD BLOCKER’ın kan proteinleri ile etkileşime girerek kanın bütünlüğünün bozulduğu noktaya yerleştirerek kanamayı durdurduğunu söyledi. kan dolaşımı bozulur ve 15-20 saniye boyunca baskı uygulanır.

Güvenlik güçleri dışında insanların karıştığı hemen hemen her alanda ürüne ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan İnan, şöyle konuştu: “Kesi bölgesinde doku kaybına yol açmaz. Ayrıca kesilen bölgenin yara iyileşme sürecini de hızlandırır. Hızlı iyileşme sağlar. İçerdiği mineraller sayesinde hücre onarımı.” dedi.

İnan, hemostatik ajanlar grubundan çoğu hemostatik ürünün hücre kaybına neden olduğunu ve enfeksiyon oluşumunu engelleyemediğini, önerdikleri çözümün ise bu olumsuzluklara neden olmadığını söyledi.

Bir diğer önemli özelliğinin ise tamamen sentetik ve mineral malzemelerden oluşması olduğuna dikkat çeken İnan, diğer ürünler gibi hücreleri öldürerek, yakarak veya dağlayarak kanamayı durdurmaya alternatif oluşturduklarını söyledi.

Fotoğraf: AA[Fotoğraf: AA]


Test edilen üründen olumlu sonuçlar alındı

BLOOD BLOCKER’ı NASA’nın İnsan Araştırma Programı (HRP) eş finansmanıyla kurulan Hawaii Uzay Araştırma Analog ve Simülasyon (HI-SEAS) Merkezi’nde test ettirdiklerini anlatan İnan, bu çalışmayı astrofizikçi eski Tuğçağ Dumlupınar ile birlikte yürüttüklerini söyledi. , SAT komandosu ve deneyimli savaş sağlık görevlisi yaptığını söyledi. Faruk İnan şunları söyledi:

“HI-SEAS’ta Ay Simülasyon Misyonu’nda (EMMIHS-2024) uzay araştırma deneylerinden sorumlu baş bilim insanı olarak seçilen ve kendi misyonu yerine getirilen Türkiye’nin ilk analog astronotu olan Tuğçağ Dumlupınar, uzay araştırmalarıyla ilgileniyor, uzay tıbbı ve uzayda insan performansı Gerçek uzay görevlerinden önce uzay görevi simülasyonu ve astronot eğitimi ve yer eğitimi simülasyonu ve Dünya görevi senaryolarına odaklanan HI-SEAS, ürünümüzü test etmek için mükemmel ortamı sağladı.

Enstitüden acil müdahale süreçlerine ilişkin bazı testler yapılması istendi. Ürünümüzü orada deneyebileceğini belirtti. Milli bir ürün üretmenin gururuyla, benzer bir testin orada yapılmasının büyük avantajlar getireceğini düşündük. Sıfır yerçekimi ortamında nasıl çalışacağını merak ettiğimiz için ürünümüzü destekledik. Ürünü denediğinde çok olumlu sonuçlar aldığını söyledi. Ayrıca Ay’a giden ekibin ilk yardım sürecinde BLOOD BLOCKER gibi hemostatik bir ajanın bulunmadığı da tespit edildi. “NASA’nın ‘Spin-off Uzay Teknolojisi’ tanımı ve gereklilikleri doğrultusunda Türkiye’de üretilen yerli bir ürünün uzay ortamında çalışabilirliğini tescillemiş olacağız.”

Faruk İnan, bu sürecin sonunda uzay araştırmalarında ve seyahatlerinde kullanılabilecek veya kullanılabilecek bir ürünü sunmaktan gurur duymak istediklerini kaydetti.

Ürünü ağırlıklı olarak güvenlik güçlerine yönelik ürettiklerini belirten İnan, sivil ve evsel kullanımlarda da rahatlıkla uygulanabilecek bant şeklinde bir ürün de üreteceklerini söyledi.

Fotoğraf: AA[Fotoğraf: AA]


Performansı dikkat çekti

HI-SEAS Uzay Araştırma Tesisi’nde gerçekleştirilen test, Ay ve Mars görevlerindeki koşulları taklit etmeyi amaçlıyordu.

Araştırmanın deneysel başlığı “Uzay Tıbbı: Simüle Edilmiş Ay Koşullarında Hemostatik Ajanların Değerlendirilmesi” olarak belirlendi. Bu bağlamda kanın pıhtılaşması ve yara iyileşmesi gibi insan fizyolojisine ilişkin çeşitli parametrelerin bu durumlardan nasıl etkilendiğini kapsamlı bir şekilde anlamak amaçlandı.

Çalışma sonuçları, Kan Engelleyici hemostatik ajanın kanamayı kontrol etmedeki başarılı performansını ortaya koydu ve ürünün uzaydaki tıbbi acil durumların yönetilmesinde kritik bir araç olarak etkinliğini gösterdi. Özellikle görevin başlangıç ​​ve bitişi arasındaki hemoglobin düzeylerinin karşılaştırılması, ürünün farklı görev sürelerinde güvenilirliğini ortaya çıkardı.

Ayrıca sonuçlar, ürünün farklı hemoglobin seviyelerine sahip farklı mürettebat üyeleri arasındaki etkinliğini vurguladı ve çeşitli astronot popülasyonları için uygunluğunu gösterdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber
meritking casibom