Güncel Haberler

‘Kule 22’: ABD’nin Suriye-Irak-Ürdün üçgeninde vurulan stratejik üssü

Ürdün’de Suriye-Irak sınırına yakın bir Amerikan üssüne silahlı insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıda en az 3 ABD askeri öldü, 25 asker de yaralandı.

REKLAM

Bunlar, İran destekli grupların gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle ABD’nin son aylarda yaşadığı en ağır kayıplardı.

Ürdün’deki ABD üssü, Suriye’deki Tenef’teki bazı muhalif gruplara ve kuzeydeki diğer ABD üslerine lojistik destek sağlamak ve İran’ın bölgedeki faaliyetlerine karşı koymak için kullanılıyor.

Üs, yüzlerce Amerikan askerinin yanı sıra saldırı, nakliye ve eğitim helikopterleri ile zırhlı askeri araçlara da ev sahipliği yapıyor.

Hakkında çok az şey bilinen üs, 2016 yılında ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon güçlerinin “DEAŞ’la mücadele” adı altında kurduğu Tenef üssüne yakınlığı nedeniyle dikkat çekiyor.

ABD, Suriye rejimini destekleyen İran’ın bölgedeki askeri faaliyetlerini sınırlamak amacıyla Tenef üssünde istihbarat faaliyetleri yürütüyor. Kule 22, Ürdün sınırları içine bakan Tenef üssünü korumayı amaçlıyor.

Ürdün sınırları içindeki Kule 22 ile Suriye’deki Tenef üssü arasında 22 kilometre mesafe bulunuyor.

Tenef’te 200’e yakın Amerikan askerinin bulunduğu bilinirken, Tower 22’de konuşlu Amerikan askerlerinin sayısına ilişkin kesin bir veri bulunmuyor.

ABD, 2017 ve 2018 yıllarında genişletilen Tenef üssünden kaldırılan gözetleme balonlarıyla Ürdün sınırı ile Fırat Nehri arasındaki yüzlerce kilometrelik alanda İran destekli grupların askeri faaliyetlerini izliyor.

Lojistik destek malzemeleri Tenef üssünden Ürdün üzerinden Suriye’de PKK/YPG terör örgütünün işgal ettiği bölgelerdeki diğer ABD üslerine hava yoluyla ulaştırılıyor.

İran destekli grupların zaman zaman saldırılarına uğrayan Tenef’te helikopter pistleri ve ağır silahlar bulunuyor.

ABD destekli Suriyeli muhalif gruplardan biri olan Özgür Suriye Ordusu, demiryolu teçhizat programı kapsamında sıklıkla Tenef üssünde askeri eğitim alıyor.

Üssünde Amerikan askerlerine ait 7 bina ve gözetleme balonlarını kamufle etmek ve korumak için 3 hangar bulunmaktadır. Üstte ABD askerlerinin yanı sıra İngiltere, Fransa ve Hollanda’dan da askerler bulunuyor.

Amerikan kuvvetlerine İHA saldırısı

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Başkan Joe Biden şunları söyledi: “Ürdün’ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırına yakın konumda bulunan güçlerimize dün gece düzenlenen drone saldırısında 3 ABD askeri öldü, çok sayıda asker de yaralandı”. İfadesini kullandı.

Biden, saldırıya ilişkin hâlâ istihbarat topladıklarını belirterek, “Bunun Suriye ve Irak’ta faaliyet gösteren İran destekli radikal militan gruplar tarafından gerçekleştirildiğini biliyoruz.” Bir açıklama yaptı.

Saldırının sorumlularından ABD’nin seçeceği zamanda ve şekilde hesap sorulacağını vurgulayan Biden, bu savaşta mücadele etmeye devam edeceklerini vurguladı.

ABD Merkez Komutanlığı’ndan (CENTCOM) yapılan yazılı açıklamada, Ürdün’ün kuzeydoğusunda tek yönlü drone saldırısı sonrasında 3 Amerikan askerinin öldüğü, 25 kişinin de yaralandığı belirtildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking