Güncel Haberler

Günlük olarak 2-3 fincan kahveden fazlası zarar










Kahve, dünya genelinde sıkça tüketilen bir içecektir ve içerdiği kafein nedeniyle birçok insanın güne enerjik bir başlangıç yapmasına yardımcı olur. Ancak, kahvenin demir emilimi üzerindeki etkileri konusu da önemli bir sağlık meselesidir.

Kafeinin doğal bir idrar söktürücü olduğunu, bu nedenle sıvı kaybına yol açabileceğini ekledi. Bu sıvı kaybını telafi etmek için yeterli miktarda su içmenin önemine dikkat çekti. Kahve tüketilirken bir bardak su içmenin iyi bir alışkanlık olduğunu söyledi.

Kahvenin yemekle birlikte tüketilmesinin demir emilimini azaltabileceğini belirten Prof. Dr. Göral, yapılan araştırmaların kahve ile tüketilen yemeklerin demir emilimi üzerindeki etkilerini ortaya koyduğunu ifade etti.

Örneğin, bir araştırmada, hamburger ile bir fincan kahve içmenin demir emilimini yüzde 39 oranında azalttığını belirtti.

Ayrıca, kahve ve çayın aynı öğünde tüketilmesinin demir emilimini yüzde 64 oranında azalttığına dikkat çekti. Kahve veya çayın ne kadar güçlü olduğuna bağlı olarak demir emiliminin daha fazla azaldığını belirtti.

Ancak, türk kahvesinin sağlığa olan faydaları konusunda daha az bilimsel araştırma yapılmıştır. Türk kahvesinin içeriğinde kafein bulunur, bu da bazı insanlar için enerji artırıcı etkiler gösterebilir. İşte Türk kahvesinin olası faydaları:

ZİHİNSEL UYANIKLIK VE KONSANTRASYON: 
Türk kahvesi, içeriğindeki kafein sayesinde zihinsel uyanıklığı artırabilir ve konsantrasyonu destekleyebilir.

ANTİOKSİDAN KAYNAĞI: 
Kahve çekirdekleri, antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltabilir ve genel sağlığı destekleyebilir.

DEPRESYON VE STRES AZALTMA: 
 Bazı araştırmalar, kafeinin hafif depresyon ve stres belirtilerini azaltabileceğini öne sürmektedir. Ancak, bu etkiler kişiden kişiye değişebilir.

PARKİNSON HASTALIĞI VE ALZHEİMER’A KARŞI KORUMA: 
 Bazı çalışmalar, düzenli olarak kafein tüketiminin Parkinson hastalığı ve Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı koruyucu olabileceğini göstermektedir.

FİZİKSEL PERFORMANSI ARTIRMA: 
Kafein, sporcular arasında fiziksel performansı artırmak için kullanılan bir takviyedir. Türk kahvesinin içeriğindeki kafein, dayanıklılığı artırabilir ve egzersiz sırasında daha fazla enerji sağlayabilir.

SİNDİRİM SİSTEMİ UYARICISI: 
Türk kahvesinin hafif bir laksatif etkisi olabilir, bu da bazı insanlar için sindirim sistemini uyarabilir.


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking