Güncel Haberler

Gazze’de acil insani ateşkes talebi BM Güvenlik Konseyi’nde oylanacak; ABD veto sinyali verdi

ABD, Cezayir’in talebi üzerine gündeme alınması beklenen karar tasarısını veto edeceğini duyurdu.

REKLAM

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi olmayan üyesi Cezayir’in yaklaşık iki hafta önce sunduğu İsrail ile Hamas arasındaki savaşta acil insani ateşkes çağrısı yapan karar taslağının Salı günü tartışılması bekleniyor.

Ancak Konseyin daimi üyesi olan ABD, kararı veto edeceğini açıkça belirtti.

Tasarının kabul edilebilmesi için Konsey’deki toplam 15 üyeden dokuzunun lehte oy kullanması gerekiyor. Beş daimi üyeden (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin) birinin vetosu, kararın kabul edilmesini engelleyebilir.

“Müzakereleri tehlikeye atabilir”

ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, metnin savaşı askıya almayı amaçladığını söyledi.hassas müzakerelerBunun kendisini tehlikeye atabileceğini söyledi.

Thomas-Greenfield Cumartesi günü yaptığı açıklamada, “ABD, bu taslak karara ilişkin eylemi desteklemiyor. Tasarı mevcut haliyle oylamaya sunulursa kabul edilmeyecektir.” dedi. Dedi.

Savaşın durdurulması ve Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için ABD, Mısır, İsrail ve Katar arasında devam eden müzakerelere değinen Büyükelçi, şunları söyledi: “Bu süreci ve kalıcı çözüm fırsatını tehlikeye atacak önlemler almak yerine, Çatışmalar, sürecin başarıya ulaşması için diğer taraflar ellerinden geleni yapacaktır, bunu yapmaları çok önemli” dedi.

“Küresel ilişkiler çıkmazda”

Beklenen oy, İsrail’in bir milyondan fazla Filistinli için sığınağıdır. Refah, Gazze’nin güneyinde Saldırmayı planladığı zamana denk geliyor. Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumda İsrail’in Refah’a yönelik operasyonlarının genişlemesi Gazze’yi olumsuz etkiliyor. insani kriz Durumun daha da kötüleşebileceğine dair endişeler artıyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Münih Güvenlik Konferansı’nda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Gazze’deki durum, küresel ilişkilerdeki çıkmazın korkunç bir göstergesidir.” Dedi.

Guterres’in sözlerine açıklık getiren BM sözcüsü Stephane Dujarric, genel sekreterin Güvenlik Konseyi’ndeki pozisyonunun şu şekilde olduğunu söyledi: birlik eksikliğine “Parmaklarını işaret ettiğini” söyledi ve bu durumun Birleşmiş Milletler’in dünya çapındaki sorunları çözme becerisini engellediğini kaydetti.

Washington, geleneksel müttefiki olarak gördüğü İsrail’e karşı 7 Ekim’den bu yana iki kez BM Güvenlik Konseyi’nde oylama yaptı. Bahse girerim. Her iki seferde de çekimser kaldı, Gazze’ye insani yardımın artırılması yönündeki Konsey kararlarını reddetti ve çatışmalara acil ve uzun süreli bir insani duraklama çağrısında bulundu. kabul etmek izin verilmiş.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking