Güncel Haberler

Bahar Yorğunluğuna Karşı 10 Etkili Öneri – SAĞLIK

Halsizlik, mutsuzluk, dikkat eksikliği, kas veya eklem ağrıları gibi şikayetleriniz mi var? Gece saatlerce uyuduğunuz halde sabahları yataktan kalkmakta zorluk mu çekiyorsunuz?

Bu sorunlar size tanıdık geliyorsa nedeni “bahar yorgunluğu” olabilir ve bu da yaşam kalitemizi önemli ölçüde azaltabilir! Bahar yorgunluğu genellikle kışın bitip baharın gelmesiyle ortaya çıkan bir durumdur. Kış aylarında azalan gün ışığına ve düşen sıcaklıklara uyum sağlamak için vücudumuz enerji harcar. Bahar geldiğinde günler uzar ve hava sıcaklığı yükselir ve vücut bu değişime uyum sağlamakta zorlanabilir. Acıbadem International Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elif Gizem Oğuz, Bahar yorgunluğunun bir sorun olabileceğini vurgulayarak, “Bahar yorgunluğunun ana nedenleri arasında; Bunlar arasında düzensiz uyku alışkanlıkları, beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler ve mevsimsel değişikliklere bağlı olarak vücuttaki hormon seviyelerinde dalgalanmalar yer alıyor. Sağlıklı beslenmek, bol su içmek, düzenli fiziksel aktivite yapmak gibi önlemleri alarak baharı enerjik geçirmek mümkün. “Bahar yorgunluğuna karşı beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek son derece önemli” diyor. Beslenme ve diyet uzmanı Elif Gizem Oğuz, Enerjik bir bahar geçirmek için beslenme ve sıvı tüketiminde dikkat edilmesi gereken 10 kuralı anlattı; Önemli öneri ve uyarılarda bulundu.

Güne mutlaka kahvaltıyla başlayın

Dengeli bir kahvaltı, güne enerjik başlamanıza ve gün boyu enerji seviyenizi korumanıza yardımcı olur. Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Oğuz, “Bahar yorgunluğuyla mücadele etmek için kahvaltıda protein, karbonhidrat ve sağlıklı yağlardan oluşan bir kombinasyon tercih edilmeli” diyor.

Dengeli ve çeşitli bir diyet uygulayın

Bahar yorgunluğu genellikle vücuttaki vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklanır. Çeşitli besin gruplarından oluşan dengeli ve yeterli bir beslenme bu dönemde vücudu güçlendirir ve enerji seviyesini artırır. Bu nedenle, günlük menünüz sağlıklı protein kaynaklarını (örneğin tavuk, balık, soya peyniri), lif açısından zengin tüm yiyecekleri (örneğin kahverengi pirinç, kepekli ekmek), antioksidan açısından zengin meyve ve sebzeleri (örneğin ıspanak, çilek, brokoli) ve sağlıklı yağları içermelidir. (örneğin avokado, badem, zeytinyağı dahil etmek önemlidir). Bu besin gruplarının her biri vücudun ihtiyaç duyduğu farklı besinleri sağlar. Protein kaynakları kas ve dokuların yenilenmesine yardımcı olurken, lifli tam tahıllar ise sindirimi düzenleyerek uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Antioksidanlar vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden korurken, sağlıklı yağlar beyin fonksiyonlarını destekler ve enerji seviyelerini artırır.

Öğünleri atlamayın

Düzenli aralıklarla yemek yemek kan şekerinin dengelenmesine ve enerji seviyelerinin sabit kalmasına yardımcı olur. Her şeyden önemlisi kahvaltı metabolizmayı hızlandırır ve enerjinin gün boyu devam etmesini sağlar.

Antioksidan bakımından zengin besinler tüketin

Bahar yorgunluğu sıklıkla vücudun oksidatif stresle baş etme yeteneğini azaltır. Antioksidanlar hücre hasarını önler ve serbest radikallerle savaşarak bağışıklık sistemini destekler. Bu sayede bahar yorgunluğunun etkilerini azaltabilir. Yeşil çay, beyaz çay gibi antioksidan içeren içecekler bu dönemde vücuda destek olur.

Su miktarını artırın

Bahar aylarında enerjinizi yükseltmek için günde 2 – 2,5 litre su içmeyi unutmayın. Çünkü bahar aylarında artan sıcaklıklar ve terleme vücudun su ihtiyacını artırıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Oğuz, “Yeterli miktarda su içmek vücudun sulu kalmasını sağlar, sindirime yardımcı olur ve enerji seviyesini artırır.”

Düşük glisemik indeksli gıdalar önemlidir

Tam tahıllı ekmek, kinoa ve mercimek gibi glisemik indeksi düşük besinler kan şekerinin dengeli bir şekilde yükselmesini sağlar ve enerji düzeyinin daha uzun süre sabit kalmasını sağlar. Bu özellikler yay yorgunluğunun etkilerini azaltarak enerjinin daha stabil olmasına katkıda bulunur.

Doymamış yağları tercih edin

Omega-3 yağ asitleri beyin fonksiyonlarını destekler ve zihinsel enerjiyi artırır. Balık gibi omega-3 açısından zengin yiyecekler yemek bahar yorgunluğuyla mücadeleye yardımcı olabilir.

Kafein ve şeker içeren içeceklerden kaçının

Kafein ve şeker içeren içecekler enerjide kısa süreli artışlara neden olabilir, ancak daha sonra enerjinin düşmesine neden olabilir. Beslenme ve diyet uzmanı Elif Gizem Oğuz şunları söylüyor: “Dolayısıyla bu içeceklerin tüketimini azaltmak veya sınırlandırmak, daha stabil bir enerji seviyesi sağlayarak bahar yorgunluğunun etkilerini azaltabilir.”

Tuz tüketimini sınırlayın

Yüksek tuz tüketimi su tutulmasına neden olabilir ve enerji seviyelerini azaltabilir. Bu durum aynı zamanda bahar yorgunluğunun etkilerini de arttırabilmektedir. Tuz alımınızı azaltmak vücudunuzun su dengesini koruyabilir ve enerji seviyelerinizi daha dengeli tutabilir.

Uykunuzu kaybetmeyin

Bahar yorgunluğuyla mücadele etmek için düzenli ve yeterli uyumak önemlidir. Yeterli uyku vücudun yenilenmesine ve enerji rezervlerinin yenilenmesine katkıda bulunur.

Kaynak: (guzelhaber.net) Güzel Haber Masası

—–Sponsorlu Bağlantılar—–

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking