Güncel Haberler

Antarktika’da kuş giribi alarmı: Penguen vakaları artıyor

Bilim insanları penguen kolonilerinin kalabalık yapısının ve göç hareketlerinin kuş gribi virüsünün yayılımını artırabileceği konusunda uyarıyor.

REKLAM

Antarktika’daki bilim insanları ölümcül kuş gribi virüsünün (H5N1) yayılması konusunda uyarıda bulunuyor.

Virüsün Antarktika’daki dev penguen kolonileri üzerindeki potansiyel etkisi konusunda alarm verildi.

Şili Papalık Katolik Üniversitesi’nden araştırmacı Fabiola Leon, 2023 sonu ve 2024 başında bölgeye giderek araştırma yaptı.

Leon, “Çok endişe verici bir riskten bahsediyoruz. İmparator penguenler ve diğer kuşlar gibi nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan türler var” dedi. Dedi.

Hastalık ilk olarak geçen ay kıtanın ana karasında doğrulandı ve o zamandan beri yerel penguen ve karabatak popülasyonlarında da tespit edildi.

Dünya genelinde kuş popülasyonlarını yok eden virüs, Güney Amerika’daki yabani kuş ve deniz memelisi popülasyonlarını da derinden etkiledi.

“Dönüm noktası”

Keşif gezisini düzenleyen Şili Antarktika Enstitüsü (INACH), bu hafta bölgede yeni pozitif kuş gribi vakaları tespit ettiğini duyurdu.

Enstitü, penguen vakalarını da içerdiği için bunun “oyun değiştirici” olduğunu belirtti.

Penguen kolonilerinin kalabalık yapısı ve göç hareketlerinin virüsün yayılımını ağırlaştırabileceği uyarısında bulunan Leon, “Bu durum, hastalığın çeşitli kuş kolonileri arasında bulaşma oranını artırabilir.” Dedi.

Pozitif vakaların arasında 9 Adelie pengueni ve 1 Antarktika karabatağının bulunduğunu belirten Leon, şunları söyledi: “Yüksek derecede patojenik H5N1 gribinin tespiti, Antarktika penguenleri ve karabataklarda ilk kez rapor edildi.”

Virüs ilk olarak geçen ay Antarktika ana karasındaki deniz kuşlarında tespit edildi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking