Güncel Haberler

ABD, Rusya yaptırımlarının delinmesine yardımcı olan yabancı bankaları mercek altına aldı

ABD, Rusya’nın Ukrayna’da devam eden savaşını destekleyen yabancı bankalara yaptırım uygulayacağını duyurdu.

REKLAM

Washington’un açıklamasında, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşını destekleyen yabancı bankalara yaptırım uygulanacağı belirtildi.

Söz konusu adım Moskova üzerindeki baskıyı artırmayı amaçlıyor.

Başkan Joe Biden tarafından 22 Aralık’ta imzalanacak bir idari emir uyarınca ABD, Rus savunma sanayisini desteklemek için halihazırda yaptırım listesinde yer alan şirketleri destekleyen finansal kuruluşlara ikincil yaptırımlar uygulayacak.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, “Açık bir mesaj veriyoruz: Rusya’nın yasa dışı savaş çabalarını destekleyen herkes, Amerikan mali sistemine erişimini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıyadır” dedi. dedi.

Sullivan, yeni yaptırımların “Rusya ve destekçilerinin savaş makinesini sıkılaştırmaya devam edeceğini” kaydetti.

Savaşın başlangıcından bu yana Rusya, Batı’ya olan bağımlılığını ve dolar, euro, pound ve yen dışındaki para birimleriyle ticaretini hızla azaltmanın yollarını aradı.

Rus ekonomisi

Rusya ekonomisi baskılardan olumsuz etkilense de hâlâ büyüme eğiliminde ve Uluslararası Para Fonu (IMF), Ekim ayında 2024 yılı için %1,1 büyüme öngörüyor.

Ana hedef Rusya’nın petrol ihracatıydı. Çünkü Batılı güçler varil başına 60 doları geçmeyecek bir maksimum limit üzerinde anlaştılar.

ABD Hazine Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, kısıtlamanın Rusya’nın petrol ve petrol ürünleri ihracatından elde ettiği vergi gelirini Ocak ve Kasım ayları arasında bir yıl öncesine kıyasla %32 oranında azalttığını söyledi.

Rus elmaslarına ve deniz ürünlerine yönelik yaptırımlar

Aynı zamanda ABD, Cuma günü yaptığı başka bir açıklamada, Rus elmas ve balık ürünlerine yönelik yaptırımları artıracağını ve başka bir yerde işlenmiş olsalar bile Rusya’dan gelmeleri halinde bunların ithalatını yasaklayacağını duyurdu.

ABD’nin bu hamlesi, Avrupa Birliği’nin Rus elmaslarını yasaklamasından birkaç gün sonra geldi.

Zaten 2005 yılında ABD, koruma nedenleriyle Hazar Denizi havyarının ithalatını yasaklamıştı.

Analistlere göre Ruslar, üçüncü ülkeler üzerinden ticaret yaparak yaptırımların etkisini hafifletmeyi başardı. Özellikle Orta Asya ülkelerine teknoloji sevkiyatlarında keskin artışlar yaşandı.

Washington, diğer ülkeleri dolardan uzaklaştırabileceği yönündeki uyarılara rağmen ikincil yaptırımları artırıyor.

ABD, İran’a yönelik yaptırım gücünü, bu ülkeden petrol alan ülkeleri tehdit ederek kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Antalya Haber Sunucu
meritking